Skip to content

Menjawab Christian Prince – “Dr.Zakir Naik Dan 72 Bidadari”

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Christian Prince telah menampilkan satu video menjawab Dr.Zakir Naik dengan mengatakan bahawa Dr.Zakir Naik melakukan pembohongan dan penyelewengan berkenaan hal bidadari di syurga yang mana Dr.Zakir Naik menyatakan bahawa perkataan “Huur” adalah jamak dari asal kata “Ahwad” dan “Hawad” yang boleh dirujuk kepada bidadari lelaki untuk wanita dan bidadari wanita untuk lelaki. Video tersebut boleh dilihat disini :
– https://www.youtube.com/watch?v=0ZLikhyvETk

Apabila saya menontonnya,jawapan Dr.Zakir Naik sudah cukup benar dan mutlak. Namun Christian Prince menjawab video Dr.Zakir Naik dengan melakukan pendustaan. Penonton dari kalangan orang Kristian yang menjadi Follower CP dan Muslim yang jahil dalam bahasa Arab pasti akan termakan penipuan Christian Prince. Namun orang yang ada ilmu apatah lagi ahli lagi Perbandingan Agama,ahli dalam bahasa Semetic dan ahli dalam Perbandingan Kitab akan tahu Christian Prince adalah seorang PENIPU.

Disini saya akan jawab point Christian Prince :

NO.1
Pada minit ke 5:30 hingga minit 6:01,Christian Prince berkata bahawa wanita akan “ditusuk” oleh 72 bidadari lelaki dalam Syurga menurut jawapan Dr.Zakir Naik.

MAB response :
Saya menonton video tersebut dan saya mendapati TIDAK ADA kenyataan Dr.Zakir Naik mengatakan bahawa 72 bidadari lelaki “menusuk” wanita di syurga. Memandangkan Dr.Zakir Naik menjawab soalan audience melalui ayat Quran,maka disini saya meminta Christian Prince dan semua penyokong tegarnya (CP’s Fan) carikan SATU DALIL dalam Quran ada menyebut “tujuh puluh dua bidadari” (وَيُزَوَّجُ اثْنَتَيْنِ وَسَبْعِينَ زَوْجَةً مِنَ الحُورِ العِينِ).

NO.2
Berkenaan dengan “Tujuh puluh dua (72) Bidadari”,ianya terdapat dalam Hadith At-Tirmidzi No.1663,Ibnu Majah dan Ahmad. Namun status hadith itu adalah Sahih Gharib. Imam At-Tirmidzi sendiri menilai hadith tersebut sebagai Sahih Gharib.

Kenapa Gharib??…kerana terdapat perawi yang bernama Nu’aim Ibn Hammad yang mana orangnya adalah jujur tetapi sering melakukan kesalahan dalam periwayatan Hadith. Oleh yang demikian,ramai Muhadithin yang mengiktiraf sebagai Hasan atau mengiktiraf sebagai Dhaif dalam Hadith yang ada melalui jalur Nu’aim Ibn Hammad. Untuk lebih terperinci,boleh rujuk disini :
– https://semakhadis.com/orang-yang-mati-syahid-di-sisi-allah-swt-mempunyai-enam-keutamaan/

Tapi tidak mengapa,kita andaikan sahaja Hadith itu Sahih Mutawatir. Hadith tersebut menjelaskan enam (06) keistimewaan khusus kepada LELAKI yang berjihad Fisabillillah dalam perang sehingga mati syahid. Jadi Hadith itu tidak ada kaitan dengan wanita. Dr.Zakir Naik telah jawab (dalam video tersebut) bahawa Quran memberitahu wanita juga akan mendapat ganjaran bidadari lelaki namun Quran TIDAK NYATAKAN wanita akan mendapat 72 Bidadari Lelaki.

NO.3
Christian Prince mengatakan bahawa jika Quran menyebut “Huur’ itu adalah jamak yang mana boleh jadi bidadari lelaki dan bidadari wanita,mengapa terjemahan Quran menyebut,
“tidak pernah disentuh LELAKI dan jin.”

Apakah lelaki mendapat ganjaran bidadari lelaki??

MAB response :
kalimat “Insun” (إِنْسٌ) dari asal kata “Naas” (النَّاسِ) dan “Insan” (إِنسَٰن) yang bermaksud “manusia”. Ini dikuatkan lagi apabila konteks rangkap ayat tersebut ada menyebut “Jinn” yang merujuk golongan makhluk secara umum BUKAN merujuk jantina tertentu. Jadi lawan bagi Jinn adalah manusia BUKAN lelaki sebab dalam kalangan Jinn ada juga jantina lelaki (بِرِجَالٍ مِنَ الْجِنِّ) dalam surah Al-Jin 72:6. Dalam Quran,kalimat “manusia” disebut :
– Anasa (ءَانَسَ) sebanyak 5 kali
– Tastanisu (تَسْتَأْنِسُ) sebanyak 1 kali
– Insun (إِنْسٌ) sebanyak 3 kali (salah satunya dalam Ar-Rahman 55:74)
– Ins (إِنس) sebanyak 18 kali
– Insān (إِنسَٰن) sebanyak 71 kali
– Insiyy (إِنسِيّ) sebanyak satu kali
– Mus’tanisīn (مُسْتَـْٔنِسِين) sebanyak 1 kali

Sedangkan kalimat “lelaki” (الرِّجَالُ) disebut dalam Quran sebanyak 24 kali. Bahkan Christian Prince sendiri akui bahawa kalimat “Insun” (إِنْسٌ) merujuk “manusia/human” dalam video beliau di atas (lihat pada minit ke 7:48 – minit 7:50). Jadi tanpa sedar,kata-kata Christian Prince bercanggah sesama sendiri.

Jadi konteks rangkap ayat itu sebetulnya menyebut “tidak pernah disentuh manusia dan jin” kerana untuk menunjukkan dua golongan makhluk ini tidak pernah menyentuh bidadari BUKAN menunjukkan satu jantina dari manusia dan satu golongan makhluk umum (Jinn). Nampaknya Christian Prince yang masih jahil dalam bahasa Semetic Arabic hanya mampu menyeleweng dalam terjemahan. Orang yang tahu bahasa Arab tidak akan terpedaya dengan pendustaan.

NO.4
Pada minit ke 6:05 hingga minit ke 9:03,Christian Prince membuat penipuan dengan berkata,
“Allah berkata : mereka tidak pernah hilang keperawanan dan tidak pernah alami pendarahan.Tidak pernah ada manusia atau jin melakukan seks dengan mereka”

dan beliau mengatakan bahawa dalam surah Ar-Rahman 55:74 menyebut “Yak mu ta hun” yang bermaksud “tidak pernah merengut keperawanannya dan berdarah”

MAB response :
Disinilah PENDUSTAAN TERBESAR Christian Prince!

Quran surah Ar-Rahman ayat 74 tidak menyebut “lam yak mu ta hun” tetapi menyebut “lam yahd mishunna” (لَمْ يَطْمِثْهُنَّ إِنْسٌ) yang bermaksud “tidak pernah disentuh”. Maksud “tidak pernah disentuh’ disini ialah secara umum dan keseluruhan yang mana mereka (bidadari) ini tidak pernah dilihat,didekati dan tidak pernah digauli oleh mana-mana manusia dan jinn.

Apabila tidak mampu mencari kesalahan Quran,Christian Prince sanggup memutar belit lidah membacakan sesuatu yang tidak ada dalam Quran. Orang bodoh sahaja yang akan percaya dengan pendustaan Christian Prince.

LET ME TURN TABLE
Setelah saya jawab semua hujah Christian Prince,sekarang giliran saya membuktikan dalam Bible sendiri bahawa dalam syurga akan ada ganjaran bidadari….Mari kita buktikan :

POINT NO.1
Matthew 22 secara konteks,
“Guru, Musa mengatakan, bahwa jika seorang mati dengan tiada meninggalkan anak,saudaranya harus kawin dengan isterinya itu dan membangkitkan keturunan bagi saudaranya itu.Tetapi di antara kami ada tujuh orang bersaudara. Yang pertama kawin, tetapi kemudian mati. Dan karena ia tidak mempunyai keturunan, ia meninggalkan isterinya itu bagi saudaranya.Demikian juga yang kedua dan yang ketiga sampai dengan yang ketujuh.Dan akhirnya, sesudah mereka semua, perempuan itupun mati.Siapakah di antara ketujuh orang itu yang menjadi suami perempuan itu pada hari kebangkitan? Sebab mereka semua telah beristerikan dia.”Yesus menjawab mereka: “Kamu sesat, sebab kamu tidak mengerti Kitab Suci maupun kuasa Allah!Karena pada waktu kebangkitan orang tidak kawin dan tidak dikawinkan melainkan hidup seperti malaikat di sorga.Tetapi tentang kebangkitan orang-orang mati tidakkah kamu baca apa yang difirmankan Allah, ketika Ia bersabda:Akulah Allah Abraham, Allah Ishak dan Allah Yakub? Ia bukanlah Allah orang mati, melainkan Allah orang hidup.”
[Matthew 22:24-32]

Ayat ini menjelaskan bahawa bahawa tidak ada perkahwinan lagi disyurga. Ini serasi dengan syurga dalam Islam bahawa sememangnya tidak ada lagi acara perkahwinan dalam syurga kerana syurga itu adalah tempat balasan ganjaran yang mana tidak lagi terikat dengan dosa dan pahala. Terjadinya perkahwinan di dunia kerana kita harus memahami bahawa Dunia ini adalah tempat Ujian Allah. Jadi,apabila disebut tempat pentas Ujian Allah,maknanya kita terikat dengan dosa-pahala. Jadi Allah berikan garis panduan bagaimana tercela dari perbuatan2 yang mencetuskan Dosa-Pahala. Di Dunia ini,Allah telah tetapkan peraturan bahawa berzina sebelum kahwin adalah dosa. Jadi untuk elakkan dari dosa,harus berkahwin.

Dengan perkahwinan,harus ada ikatan sah baru boleh melakukan hubungan intim. Namun di Syurga, suda tidak lagi terjadi sistem Dosa-Pahala….tidak ada lagi perlu sistem ikatan sah kahwin. Makanya,apa sahaja yang dilakukan dalam Syurga adalah bebas dan tidak lagi wujud cetusan Dosa-Pahala kerana Syurga adalah tempat balasan ganjaran. Sebab itu Jesus katakan dalam ayat seterusnya dengan memberi perumpamaan bahawa kehidupan kita di syurga seperti malaikat yang mana tidak lagi berdosa bila melakukan sesuatu hal. Jika benar seperti apa yang gereja ajar kepada anda,maknanya ada percanggahan antara Matthew 22:24-32 dengan Matthew 19:12-29 / Matthew 17:27-29 / Luke 24:48-52 / Job 19:20 -27 dan Dalam Matthew 22 :1-14.

Dan lagi satu,dalam ayat tersebut Jesus memberikan perumpamaan bahawa orang-orang dalam Syurga sudah seperti orang2 yang sudah sedia kahwin (Matthew 22:2-14) orang Saduki mengatakan tidak ada lagi Hari Kebangkitan (Matthew 22:23),makanya Jesus katakan mereka pembohong tidak kenal kitab suci dan kuasa Allah. Syurga dalam Islam selari dengan apa yang dikatakan dalam kitab Revelation 22:3,Revelation 21:27,Revelation 7:17,Revelation 17:14 dan Psalm 100:4.

POINT NO.2
Matthew bab 19 bermula dari ayat 12 mengenai balasan syurga kelak….mari kita baca,
“Ada orang yang tidak dapat kawin karena ia memang lahir demikian dari rahim ibunya, dan ada orang yang dijadikan demikian oleh orang lain, dan ada orang yang membuat dirinya demikian karena kemauannya sendiri oleh karena Kerajaan Sorga. Siapa yang dapat mengerti hendaklah ia mengerti.”Lalu orang membawa anak-anak kecil kepada Yesus, supaya Ia meletakkan tangan-Nya atas mereka dan mendoakan mereka; akan tetapi murid-murid-Nya memarahi orang-orang itu.Tetapi Yesus berkata: “Biarkanlah anak-anak itu, janganlah menghalang-halangi mereka datang kepada-Ku; sebab orang-orang yang seperti itulah yang empunya Kerajaan Sorga.”Lalu Ia meletakkan tangan-Nya atas mereka dan kemudian Ia berangkat dari situ.Ada seorang datang kepada Yesus, dan berkata: “Guru, perbuatan baik apakah yang harus kuperbuat untuk memperoleh hidup yang kekal?”Jawab Yesus: “Apakah sebabnya engkau bertanya kepada-Ku tentang apa yang baik? Hanya Satu yang baik. Tetapi jikalau engkau ingin masuk ke dalam hidup, turutilah segala perintah Allah.”Kata orang itu kepada-Nya: “Perintah yang mana?” Kata Yesus: “Jangan membunuh, jangan berzinah, jangan mencuri, jangan mengucapkan saksi dusta,hormatilah ayahmu dan ibumu dan kasihilah sesamamu manusia seperti dirimu sendiri.”Kata orang muda itu kepada-Nya: “Semuanya itu telah kuturuti, apa lagi yang masih kurang?”Kata Yesus kepadanya: “Jikalau engkau hendak sempurna, pergilah, juallah segala milikmu dan berikanlah itu kepada orang-orang miskin, maka engkau akan beroleh harta di sorga, kemudian datanglah ke mari dan ikutlah Aku.”Ketika orang muda itu mendengar perkataan itu, pergilah ia dengan sedih, sebab banyak hartanya.Yesus berkata kepada murid-murid-Nya: “Aku berkata kepadamu, sesungguhnya sukar sekali bagi seorang kaya untuk masuk ke dalam Kerajaan Sorga.Sekali lagi Aku berkata kepadamu, lebih mudah seekor unta masuk melalui lobang jarum dari pada seorang kaya masuk ke dalam Kerajaan Allah.”Ketika murid-murid mendengar itu, sangat gemparlah mereka dan berkata: “Jika demikian, siapakah yang dapat diselamatkan?”Yesus memandang mereka dan berkata: “Bagi manusia hal ini tidak mungkin, tetapi bagi Allah segala sesuatu mungkin.”Lalu Petrus menjawab dan berkata kepada Yesus: “Kami ini telah meninggalkan segala sesuatu dan mengikut Engkau; jadi apakah yang akan kami peroleh?”Kata Yesus kepada mereka: “Aku berkata kepadamu, sesungguhnya pada waktu penciptaan kembali, apabila Anak Manusia bersemayam di takhta kemuliaan-Nya, kamu, yang telah mengikut Aku, akan duduk juga di atas dua belas takhta untuk menghakimi kedua belas suku Israel.Dan setiap orang yang karena nama-Ku meninggalkan rumahnya, saudaranya laki-laki atau saudaranya perempuan, bapa atau ibunya, anak-anak atau ladangnya, akan menerima kembali seratus kali lipat dan akan memperoleh hidup yang kekal.Tetapi banyak orang yang terdahulu akan menjadi yang terakhir, dan yang terakhir akan menjadi yang terdahulu.”
[Matthew 19:12-29]

ayat itu mula2 menjelaskan bahawa ada orang yang tidak dapat berkahwin kerana suda tertulis suratan takdirnya semasa dalam rahim ibunya lagi. Dan ayat ke 14 menjelaskan dimana Jesus katakan bahawa anak2 (yang belum akil baligh) tersebut akan menjadi empunta kerajaan syurga (jika anak2 itu mati dalam keadaan masi belum akil baligh)….ingat point ini….kami tafsir sedemikian kerananya itu tafsiran yang tepat merujuk untuk anak2 yang didoakan oleh Jesus (pada ayat 13).

Dan ayat 16-17 Jesus menjelaskan bahawa jika ingin perolehi hidup yang kekal,ikutilah perintah Allah (ini selaras dengan ayat Matthew 5:17-20 yang mana Jesus datang bukan untuk lenyapkan 10 Hukum Torah seperti mana di jelaskan dalam ayat 18-19…makanya harus ikuti segala perintah tuhan). Dan ayat ke21,Jesus jelaskan lagi jika ingin kesempurnaan amalan,perbanyakkan sedekah/zakat dan ikuti ajaran Jesus selaku Nabi (Sunnah Nabi). Orang yang bertanya itu berasa sedih kerana dia kaya,makanya harus lakukan apa yang dikatakan oleh Jesus (dalam ayat 22).

Dan Jesus katakan dalam ayat 23-24 bahawa,sangat sukar orang berharta masuk syurga dengan perumpamaan bahawa betapa susah Unta masuk lubang jarum (susah dari akal logik),tapi lagi susah orang kaya masuk syurga. Pada ayat 25,mreka bertanya kepada Jesus,jika demikian,dengan apakah (orang kaya) boleh diselamatkan (masuk syurga)???. Maka Jesus jawab dalam ayat 26 bahawa bagi manusia tidak ada yang dapat membantu,melainkan dengan Rahmat Allah (bagi Allah,segala sesuatu yang mungkin)…

Dan pada ayat ke 27,mereka bertanya bahawa mereka telah lakukan segala apa yang dinyatakan dan telah terus mengikuti segala ajaran Jesus,apakah ganjaran yang mereka dapat??…maka ayat 28-29 inilah,Jesus jawab :
“Aku berkata kepadamu, sesungguhnya pada waktu penciptaan kembali (maksudnya di Hari Pengadilan padang Mashyar yang mana semua manusia dibangkitkan kembali @ Afterlife),apabila Anak Manusia bersemayam di takhta kemuliaan-Nya kamu, yang telah mengikut Aku, akan duduk juga di atas dua belas takhta untuk menghakimi kedua belas suku Israel (maksudnya Jesus akan dinaungi di bawah Arasy Tuhan ketika itu bersama dibawah 12 hawariyyun untuk menjadi saksi kepada umat Israel di Hari Pengadilan).

Dan ayat ke 29 menjelaskan bahawa setiap orang yang beriman kepada baginda dengan meninggalkan harta termasuk isteri dan anak2 AKAN MENDAPAT 100X KALI LIPAT GANJARAN DI SYURGA DAN KEKAL ABADI BAHAGIA. Dan ayat ke30,disini berkait rapat dengan Hadith Nabi Muhammad SAW. Ianya menjelaskan bahawa yang umat yang terakhir datang ke dunia menjadi yang terawal dahulu di Akhirat.

Selari dengan Hadith Nabi Muhammad SAW :
“Kami adalah umat terakhir, namun pertama pada hari kiamat. Kamilah yang pertama kali masuk surga. Walaupun mereka mendapatkan kitab suci sebelum kami dan kami mendapatkan kitab suci setelah mereka. Lalu mereka berselisih dan kami ditunjukkan Allah kepada kebenaran dalam hal yang mereka perselisihkan. Inilah hari mereka, yang mereka berselisih padanya, dan Allah tunjukkan kepada kita”. Beliau Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda lagi: “Hari Jum’at, adalah hari kita, dan esoknya hari Yahudi, dan setelah esok adalah hari Nasrani.”
[Hadith Sahih Muslim].

“Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh, sesungguhnya mereka beroleh syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; tiap-tiap kali mereka diberikan satu pemberian dari sejenis buah-buahan syurga itu, mereka berkata: “Inilah yang telah diberikan kepada kami dahulu”; dan mereka diberikan rezeki itu yang sama rupanya (tetapi berlainan hakikatnya), dan disediakan untuk mereka dalam syurga itu pasangan-pasangan, isteri-isteri yang sentiasa bersih suci, sedang mereka pula kekal di dalamnya selama-lamanya.”
[Al-Baqarah 2:25]

Dari Abu Sa’id dan Abu Hurairah R.A, Rasulullah bersabda : “Jika penduduk Syurga sudah masuk ke Syurga, maka ada yang berseru: ‘Sesungguhnya kalian akan hidup dan tidak akan mati, kalian akan tetap sIhat dan tidak akan sakit, kalian akaN tetap muda tidak akan tua, kalian juga akan selalu hidup senang dan tidak akan mendapat kesusahan”.
[Sahih Muslim,Ahmad dan Tirmizi]

Syurga dalam Bible sama seperti syurga dalam Quran. Mari kita periksa,
“maka anak-anak Allah melihat, bahwa anak-anak perempuan manusia itu cantik-cantik, lalu mereka mengambil isteri dari antara perempuan-perempuan itu, siapa saja yang disukai mereka.”
[Genesis 6:2]

pelacur dan wanita sundal dahulu masuk syurga..
“Kata Yesus kepada mereka: “Aku berkata kepadamu, Sesungguh nya pemungut-pemungut cukai dan PEREMPUAN-PEREMPUAN SUNDAL akan mendahului kamu MASUK KE DALAM KERAJAAN ALLAH.”
[Matthew 21:31]

syurga Kristian terlalu sempit :
“Kota itu bentuknya empat persegi, panjangnya sama dengan lebarnya. Dan ia mengukur kota itu dengan tongkat itu: dua belas ribu stadia; panjangnya dan lebarnya dan tingginya sama.Lalu ia mengukur temboknya: seratus empat puluh empat hasta, menurut ukuran manusia, yang adalah juga ukuran malaikat.”
[Revelation 21:16-17]

berfoya-foya dengan gadis-gadis dalam syurga melalui minyak :
“Gadis-gadis yang bodoh berkata pada gadis-gadis yang bijaksana, berikanlah kami sedikit dari minyakmuitu, sebab pelita kami hampir padam.Tetapi jawab gadis-gadis yang bijaksana itu : Tidak, nanti tidak cukup untuk kami dan untuk kamu. Lebih baik kamu pergi ke penjual minyak dan beli disitu.”“Akan tetapi waktu mereka sedang pergi untuk membelinya, datanglah mempelai itu dan mereka telah siap sedia masuk bersama-sama dengan dia ke ruang perjamuan kawin, lalu pintu ditutup.”
[Matthew 25:8-10]

dan yang masuk syurga hanya Israel sahaja. Bahkan yang goyyim seperti missionaries,jangan berharap akan dapat masuk syurga. Bukan saya yang mengatakannya tetapi Bible Kristian sendiri katakannya :
“Dan aku mendengar jumlah, mereka yang dimateraikan itu, seratu empat puluh empat ribu yg telah termateraikan dari semua suku keturunan Israel.”
[Revelation 7:4]

Jadi,jelas bahawa Bible Kristian sendiri akui apa yang Hadith Muhammad SAW jelaskan mengenai ganjaran seks dalam syurga adalah BENAR.

KESIMPULAN
Bukan Kristian namanya jika tidak membohong. Christian Prince adalah salah satu di antara Missionari Christianity yang sanggup menghalalkan cara semata-mata untuk membenarkan kesesatannya agar dapat memperlihatkan seolah-olah Islam itu salah dan banyak pendustaan. Tapi bagi yang berilmu,mereka akan tahu bahawa Christian Prince dan seangkatan dengannya adalah PENIPU,PENDUSTA DAN PEMFITNAH!

Golongan mereka inilah termasuk dalam golongan Ular Beludak yang di maksudkan oleh John The Baptist pbuh (Matthew 3:7 dan Luke 3:7),Jesus Christ pbuh (Matthew 12:34 dan Matthew 23:33),Isaiah pbuh (Isaiah 14:29) dan Daud pbuh (Psalm 140:3). Anda bukanlah pengikut Jesus tetapi anda adalah pengikut Paul The Deceiver kerana Paul sendiri akui kelicikannya dalam pendustaan :
“Baiklah, aku sendiri tidak merupakan suatu beban bagi kamu tetapi kamu katakan dalam kelicikanku,aku telah menjerat kamu dengan tipu daya.”
[2 Corinthians 12:16]

Firman Allah Azza’Wa’Jalla :
“Dan katakanlah: yang benar telah datang dan yang batil pasti akan lenyap, sungguh yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap”.
[Al-Israa’ 17:81]

Tiada Tuhan selain Allah,Jesus dan Muhammad adalah Utusan Allah serta Jibrail Sayyid Malak Al-Qhuwwaan adlaah Ruhul Quddus.