Skip to content

Menjawab Christian Prince – “Jahannam (Gehinnom) Terletak Di Pinggir Jerussalem?”

Last updated on September 27, 2019

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sebelum ini,telah banyak kita temui kebodohan dan penipuan hero Kristian abad ini (Christian Prince) dan telah kita luruskan semuanya,kini kita temui lagi satu kebodohan Si keldai Christian Prince. Semakin banyak dia buat video,semakin terlihat kebodohannya.

Kali ini,si keldai Christian Prince telah menampilkan satu video menjawab muslim yang bertajuk “Di manakah letaknya Neraka Jahannam?”. Videonya itu boleh lihat disini :
– https://www.youtube.com/watch?v=OQMTYci_gBI

Disini kita akan jawab penipuan Christian Prince dalam videonya berkenaan tajuk tersebut. lets check it out~

CLAIM NO.1
Christian Prince mencabar kepada seluruh muslim apa definisi Jahannam.

MAB response :
definisi “Jahannam” dari akar kata “J-H-M” (جهنم) yang bermaksud :
* Lembah keburukan / kemurungan
* Bahagian tergelap dari semua kegelapan malam
* Kabut hitam tidak berair
* Api hitam gelap menyiksakan
* Kampung kegelapan
* Tempat segala kesedihan
sumber :
– https://www.discoveringislam.org/jahannam.pdf
– https://www.academia.edu/10133070/_The_Qur_an_and_the_Syriac_Bible_Oxford_Islamic_Studies_Online_and_Oxford_Biblical_Studies_Online_Focus_On_Essay_June_2013
(file:///C:/Users/PC%2001/Downloads/612691.pdf)
[Wehr Hans – The Hans Wehr Dictionary of Modern Written Arabic]

CLAIM CABARAN BODOH CHRISTIAN PRINCE TELAH DIJAWAB!

CLAIM NO.2
Christian Prince mengatakan bahawa Muhammad SAW mencuri nama Jahannam dari asal nama Gehinnom yang mana Gehinnom adalah nama tempat pembuangan sampah di pinggir Jerussalem.

MAB response :
Kebodohan Christian Prince yang cetek ilmu tapi berlagak hero Kristian semakin terserlah. Mari kita ajar dia bagaimana cara “pakai seluar dalam” dengan betul….

01 – Dalam Hebrew,Jahannam dipanggil sebagai Gehinnom yang berasal dari akar kata “Gehenna” (גהנה) dari bahasa Yiddish yang bermaksud sama dengan “Jahannam” dalam Arabic.
Sumber :
– https://www.judaism-islam.com/the-afterlife-in-judaism-and-islam/
– https://www.encyclopedia.com/religion/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/jahannam
– http://www.jewfaq.org/search.shtml?Keywords=Gehinnom

Dalam kitab Rabbinic Judah Israel iaitu ayat dalam Eruvin 19a:16,Pesikta Rabbati 50:1,Rosh Hashanah 17a,Pesikta de-Rav Kahana 30,Pesikta de-Rav Kahana 19b dan Berakhot 57b menyatakan kalimat “Gehinnom” adalah tempat siksa Api Neraka. Ini sama dengan konsep Jahannam yang juga merujuk tempat siksa Api Neraka.

Menurut Exegess Judah Israel – Rabbi Wadi Er dan empat (04) orang Exegess Christians – Prof.Daniel Watson,Prof.Robert M. Peterson,Dr. R.J. Zwi Werblowsky dan Dr.Geoffrey Widoger,kalimat “Gehinnom” bermaksud “Lembah Hinnom” (Valley of the Hinnom) yang mana asalnya dirujuk kepada tempat siksaan api neraka yang diciptakan tuhan untuk pendosa-pendosa dan orang kafir Gentiles (Non-Israel).

“In Judaism,the name Gehinnom is generally used as an appellation of the place of torment reserved for the wicked after death. The New Testament used the Greek form Gehenna in the same sense.”
[Prof.Daniel Watson – Encyclopaedia Judaica ABD page 2:926–28]
Other footnote :
– Bible Interpretation – The Book Jeremiah Robert M. Peterson. 2007
– The Oxford Dictionary of the Jewish Religion. New York: Oxford. 37-38. 1997

Jadi,perkataan/kalimat “Gehinnom” asalnya merujuk tempat siksaan api Neraka yang sama dengan makna “Jahannam”. Jadi jelas Muhammad SAW tidak merampas curi perkataan itu dari Bible tanpa ilmu pengetahuan.

02 – Selepas itu,kemudian kalimat “Gehinnom” yang asalnya sebagai nama tempat siksaan azab api Neraka telah di pakai rujuk kepada tempat pembuangan sampah,bangkai binatang dan pembuangan mayat penjahat yang dihukum mati di lembah selatan pinggir Jerussalem di salah satu sempadan antara wilayah Juda dan Bunyamin dan antara lembah Repaim dan En-Rogel (Joshua 15:8,Joshua 18:16 dan Nehemia 11:30).

Semasa zaman Monarchy di Israel,”lembah Gehinnom” juga disebut sebagai tempat Topheth yang mana ianya dijadikan tempat upacara kejam yang melibatkan pembakaran kanak-kanak (2 Kings 23:10,Jeremiah 7:31 dan Jeremiah 32:35). Nabi Jeremiah berulangkali mengutuk laknat perbuatan upacara ini dan meramalkan bahawa berdasarkan namanya Topheth dan Lembah Anak Hinnom,ianya juga akan disebut sebagai “lembah Penguburan” (Jeremia 19:5-6).

Setelah dalam Perjanjian Baru,Jesus Christ pbuh mengembalikan asal penggunaan nama “Gehinnom” merujuk kepada makna asal iaitu tempat siksaan azab Api Neraka. Dalam Perjanjian Baru,kata “Gehenna” digunakan sebanyak tiga belas (13) kali merujuk tempat azab siksaan api neraka kepada pendosa.

Jesus mengatakan dalam Matthew 5:29 dan Luke 16:19-31 bahawa neraka adalah tempat siksaan kekal abadi. Dalam Luke 12:5,Jesus mengatakan bahawa Tuhan menguasai Neraka yang mana Dia melemparkan pendosa-pendosa ke dalam Neraka dan harus takuti Dia. Dalam Mark 9:43 dan Revelation 20:13,kalimat “Gehenna” merujuk “Lautan Api yang tidak akan terpadam” dan ini synonym dengan konsep “Jahannam” dalam Semetic Arabic.

Kebanyakan Kristian tidak tahu membezakan antara Sheol dengan Gehenna / Gehinnom. Sheol synonym dengan Barzakh (dalam Arabic) manakala Gehenna / Gehinnom synonym dengan Jahannam. Dalam Perjanjian Lama seperti Psalm 16:10 / Psalm 30:10 / Psalm 88:7-13 / Psalm 55:15 / Proverb 9:18 / Ecclesiastes 9:5-10 / Ezekiel 28:8 / Ezekiel 31:14 / Job 10:21-22 / Job 38:17 dan Perjanjian Baru seperti Matthew 16:18 / Luke 16:23 / Revelation 1:18 serta Act 2:27-31,semua ayat tersebut merujuk “Sheol” (Hebrew) ATAU “Hades” (Greek) yang sama dengan “Barzakh” (Arabic). Sebanyak 61 kali disebut dalam Perjanjian Lama merujuk Alam Barzakh. Jadi ada beza antara “Gehenna” dengan “Sheol”.

Sila rujuk disini yang mana Exegess Bible – Bill Mounce sendiri menyatakan perbezaan antara Sheol dengan Gehenna / Gehinnom :
– https://www.billmounce.com/monday-with-mounce/hell-hades-gehenna-and-the-realm-the-dead-acts-2-27

Neutral website :
– https://en.wikipedia.org/wiki/Sheol

nampaknya Christian Prince dan Kristian (khususnya Roman Catholic) perlu belajar apa itu “Novum in Vetere latet et in Novo Vetus patet”. Pope John Paul II sendiri mengatakan bahawa Neraka diciptakan oleh Tuhan kepada orang-orang yang menolak ajaran Tuhan. sila rujuk kenyataannya disini :
– http://w2.vatican.va/content/john-paul-ii/en/audiences/1999/documents/hf_jp-ii_aud_28071999.html
– http://www.av1611.org/hell_place.html
– https://www.catholicculture.org/culture/library/view.cfm?id=1183
(July 28 1999 Vatican Public Audience John Paul II)

Hanya Paul mengajar Neraka bukan tempat menghukum (Roman 6:7). Ini jelas ajaran Paul bertentangan dengan ajaran Jesus Christ pbuh dan Kristian lebih mengikuti ajaran Paul dari Jesus Christ pbuh. Jadi,jika Christian Prince mengatakan muslim tidak faham tentang Neraka,ini sekaligus menolak Bible sendiri dan menganggap Jesus berbohong….setuju??

Maka,jelas bahawa Muhammad SAW tidak merampas curi nama “Jahannam” dari “Gehinnom” dan jelas bahawa Gehinnom asalnya adalah merujuk tempat balasan siksaan azab api Neraka yang sama makna dengan konsep Jahannam dalam Islam.

CLAIM BODOH CHRISTIAN PRINCE MENGATAKAN MUHAMMAD MENCURI NAMA JAHANNAM DARI ASAL NAMA GEHINNOM UNTUK DIJADIKAN SEBAGAI NERAKA ISLAM DIRUNTUHKAN!

CLAIM NO.3
Christian mempertikai mengapa Allah menggunakan bahasa Hebrew seperti perkataan “Jahannam” / “Jibrail” / “Mikhail” dan lain-lain. Bukankah Quran diturunkan dalam bahasa Arab yang murni?

MAB response :
Christian Prince yang di anggap bijaksana oleh Kristian abad ini tidak tahu bahawa Hebrew,Semetic Arabic dan Aramaic Syriac (Suryani) adalah di antara dua belas (12) bahasa Semetic yang mempunyai hubung kait persamaan sebutan dalam kalimat. Seperti contoh :
* dalam bahasa Aramaic Syriac,Jesus Christ pbuh dipanggil sebagai “Eeso M’sheeka” dan ini persamaan sebutan dalam kalimat dengan Semetic Arabic adalah “Eesa Al-Masih” serta sedikit jauh sebutan dalam kalimat dengan “Yeshua Ha Masaha” dalam Hebrew.

* dalam bahasa Aramaic Syriac,Taman Syurga di panggil sebagai “Gannat” yang mana hampir sama sebutan dalam kalimat dengan “Jannah” dalam Semetic Arabic.

* Contoh lain lagi ialah bahasa Aramaic Syriac dan Hebrew memanggil “tunduk kepala menyembah bumi” sebagai “Segeed” atau “Sagad” yang mana ianya sama sebutan dalam kalimat dengan “Sujuud” dalam Semetic Arabic.

* dalam bahasa Hebrew,”tuhan” dipanggil sebagai “Eli” atau “EL” manakala dalam Aramaic Syriac dipanggil sebagai “Eloi” yang mana ianya sama dengan Semetic Arabic yang menyebut “Ilah” atau “IL”.

* “Gavriel” (גַּבְרִיאֵל) dalam bahasa Hebrew adalah sama sebutan dalam kalimat dengan “Jibrail” (جبرائيل) dan seperti juga “Mikhael” (מיכאל – Hebrew) sama sebutan dalam kalimat dengan “Mikhail” (ميكائيل – Arabic).

Jadi apabila ada persamaan sebutan dalam kalimat itu,Christian Prince menuduh Muhammad SAW mencuri nama dari Hebrew….inilah akibatnya apabila dalam kekufuran,terserlah kebodohan.

Quran memang diturunkan dalam bahasa Arab yang murni dan jelas tetapi Christian Prince yang jahil dicampur hati yang tidak murni tidak mengetahui hakikat hal ini.

CLAIM BODOH CHRISTIAN PRINCE MENGATAKAN ALLAH MENGGUNAKAN BAHASA HEBREW DALAM QURAN DIRUNTUHKAN!

CLAIM NO.4
Christian Prince mengatakan semua orang Islam akan memasuki Neraka (Maryam 19:71) dan dia menyatakan lagi bahawa kalimat “Waariduhaa” membawa maksud “memasuki”.

MAB response :
Quran Maryam 19:71 sebut ‘waariduhaa’ yang bermaksud “melintasi/mendatangi/menyeberangi” BUKAN ‘khaaliduhaa’ yang bermaksud “memasuki/menerima/menyertai”. Jadi maksud ayat tersebut ialah kita semua harus melalui As-Shirath disitu.

Ayat ini (ayat 71) merupakan khabar berita dari Allah kepada seluruh makhluk sama ada orang-orang yang soleh ataupun derhaka. Mukminin maupun orang kafirin. Setiap orang akan menyeberangi As-Shirath yang bawahnya adalah Neraka. Inilah maksud “mendatangi Neraka” kerana Neraka dekat dengan As-Shirat dan ketika itu kita dekat dengan Neraka. Dalam ayat tersebut Allah memakai kata ‘waariduhaa’ yang bermaksud ‘mendatanginya/melintasinya/menyeberanginya’ (pass over it)….Allah tidak memakai kata ‘khaaliduhaa’ yang bermaksud ‘memasukinya/menyertai/menerima’ (enter)….Perhatikan Terjemahan dalam English :

“Not one of you but will pass over it: this is, with thy Lord, a decree which must be accomplished.”
[Maryam’ 19:71]

huraian penjelasan ayat Maryam 19:71 ini di nyatakan dalam Hadith Muhammad SAW yang mana semua manusia akan melintasi As-Shirath yang dibentangkan di atas Neraka. Penjelasan terperinci seperti berikut :

Narrated Abu Huraira: The people said, “O Allah’s Apostle! Shall we see our Lord on the Day of Resurrection?” He replied, “Do you have any doubt in seeing the full moon on a clear (not cloudy) night?” They replied, “No, O Allah’s Apostle!” He said, “Do you have any doubt in seeing the sun when there are no clouds?” They replied in the negative. He said, “You will see Allah (your Lord) in the same way.

On the Day of Resurrection, people will be gathered and He will order the people to follow what they used to worship. So some of them will follow the sun, some will follow the moon, and some will follow other deities; and only this nation (Muslims) will be left with its hypocrites. Allah will come to them and say, ‘I am Your Lord.’ They will say, ‘We shall stay in this place till our Lord comes to us and when our Lord will come, we will recognize Him.

Then Allah will come to them again and say, ‘I am your Lord.’ They will say, ‘You are our Lord.’ Allah will call them, and As-Sirat (a bridge) will be laid across Hell and I (Muhammad) shall be the first amongst the Apostles to cross it with my followers. Nobody except the Apostles will then be able to speak and they will be saying then, ‘O Allah! Save us. O Allah Save us.’

There will be hooks like the thorns of Sa’dan in Hell. Have you seen the thorns of Sa’dan?” The people said, “Yes.” He said, “These hooks will be like the thorns of Sa’dan but nobody except Allah knows their greatness in size and these will entangle the people according to their deeds; some of them will fall and stay in Hell forever; others will receive punishment (torn into small pieces) and will get out of Hell, till when Allah intends mercy on whomever He likes amongst the people of Hell, He will order the angels to take out of Hell those who worshipped none but Him alone.

The angels will take them out by recognizing them from the traces of prostrations, for Allah has forbidden the (Hell) fire to eat away those traces. So they will come out of the Fire, it will eat away from the whole of the human body except the marks of the prostrations. At that time they will come out of the Fire as mere skeletons. The Water of Life will be poured on them and as a result they will grow like the seeds growing on the bank of flowing water….”
[Sahih Bukhari Volume 1 Book 12 Number 770]

dan ayat tersebut (Maryam 19:71) tidak terhenti disitu,mari kita sambung baca lagi konteksnya. Orang yang beriman dan bertaqwa akan terus menyeberang selamat ke syurga manakala orang yang kafir dan zalim akan menyeberang lalu jatuh ke Neraka (baca ayat seterusnya dalam Maryam 19:72). Ini sudah menjadi ketentuan Allah dan janji-Nya kepada para hamba-Nya. Tidak ada keraguan tentang terjadinya peristiwa itu dan Allah pasti akan merealisasikannya.

“Kemudian Kami akan menyelamatkan orang-orang yang bertakwa dan membiarkan orang-orang yang zalim di dalam neraka dalam keadaan berlutut.”
[Maryam 19:72]

Jadi ayat tersebut BUKAN memberitahu bahawa muslim masuk Neraka tetapi memberitahu bahawa setiap manusia akan melintasi AS-Shirath yang dibawahnya adalah Neraka dan kemudian Allah hanya selamatkan muslim dari api Neraka dengan berjayanya melintasi As-Shirath itu (Maryam 19:72).

CLAIM BODOH CHRISTIAN PRINCE MENGATAKAN ORANG ISLAM MASUK NERAKA DIRUNTUHKAN!

TAMBAHAN
Ada satu claim dari Christian Prince menyatakan lagi berkenaan dengan Al-Baqarah 2:111 tetapi saya hanya mendapati kritikannya hanya sekadar assumption. Jadi tidak perlu dibantah dengan berikan hujah maklumbalas….

Soalan saya mudah sahaja berkenaan Al-Baqarah 2:111 tersebut :
– Sila berikan di mana dalil dalam mana-mana sumber ada menceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW ada mengatakan kepada Kristian,
“Kamu (Judah dan Kristian) telah meniru “Jahannam” dari kitab kami..”

Silakan Christian Prince yang arif lagi bijaksana….Satu persatu sendi-sendi ajaran Kristian akan dibongkarkan kerana Kristian yang hanya mampu menipu disebabkan tidak mampu menegakkan kebenaran agamanya.

RUMUSAN :
– Definisi dan konsep Jahannam sama dengan Gehenna / Gehinnom.

– Gehinnom asalnya adalah nama tempat siksa azab api Neraka sebelum diguna pakai untuk merujuk tempat pembuangan sampah dan pengumpulan mayat-mayat manusia.

– Jesus Christ pbuh mengembalikan penggunaan “Gehenna / Gehinnom” itu kepada asal maksud dengan merujuk tempat siksa azab api Neraka.

– Sheol dan Gehenna itu tidak sama kerana Sheol adalah merujuk tempat persinggahan ruh orang mati sebelum Hari Pengadilan baik ruh orang beriman atau ruh orang kafir.

– Quran Maryam 19:71 dan Hadith Muhammad SAW mengatakan semua manusia (baik muslim dan kafir) akan melintasi jambatan yang dibentangkan atas Neraka dan hanya para Nabi dan orang mukmin yang akan selamat sampai ke Syurga (Maryam 19:72).

KESIMPULAN
Jelas bahawa Jahannam (Arabic) dengan Gehenna (Aramaic Syriac dan Yiddish) Gehinnom (Hebrew) adalah sama yang mana kedua-dua nama tersebut merupakan nama tempat siksaan azab Api Neraka milik Allah Azza’Wa’Jalla untuk orang-orang kafir.

Si keldai Christian Prince masih GAGAL membuktikan kesalahan ajaran Islam. Saya memberikan pertaruhan cabaran kepada Christian Prince untuk carikan SATU kesalahan Islam secara mutlak tanpa bantahan hujah ilmiah dari kami. Saya berikan tempoh sehingga Kiamat.

Saya,semua saudara muslim yang lain dan sesiapa yang mengetahui hakikat kebenaran hanya akan mentertawakan Christian Prince dan sesiapa yang menjadi Penggemar Tegar Christian Prince yang bodoh itu.

Islam agama yang benar…pesan Jesus Christ pbuh :
“Jikalau kamu tetap dalam sabdaku,kamu benar-benar adalah muridku.dan kamu akan mengetahui kebenaran, dan kebenaran itu akan memerdekakan kamu.”
[John 8:31-32]
– memerdekakan anda dari kekufuran…

“Itulah sebabnya aku berkata-kata dalam perumpamaan kepada mereka; kerana sekalipun melihat, mereka tidak melihat dan sekalipun mendengar, mereka tidak mendengar dan tidak mengerti.”
[Matthew 13:13]

pesan Rasullullah Muhammad SAW :
“Terimalah kebenaran itu walau ianya pahit..”
[Hadith Sahih Bukhari dan Tirmizi]

Firman Allah Azza’Wa’Jalla :
“Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap.Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap.”
[Al-Isra 17:81]

Tiada Tuhan selain Allah,Jesus dan Muhammad adalah Utusan Allah serta Jibrail Sayyid Malak Al-Qhuwwaan adalah Ruhul Quddus.