Skip to content

Menjawab “Murtadin” – “Why i Left Islam?”

Last updated on November 30, 2019

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Pada 22hb October 2019,saya telah menerima satu mesej dari seorang sepupu saya yang mana mesej tersebut berasal dari kenyataan seorang yang mengakui dirinya “murtad dari Islam”. Persoalan yang pertama wujud dalam fikiran adalah,
“apakah benar dia seorang murtadin??”.

Setelah dibaca semua kenyataan dalam mesej itu,saya dapati “murtadin” menyenaraikan asbab-asbab mengapa dia keluar dari Islam yang mana semua asbab tersebut adalah merupakan :
– Fitnah terhadap Islam.
– Kejahilan disebabkan ketiadaan ilmu.
– hujah-hujah taktik yang biasa digunakan oleh Missionaries Kristian.

Apabila saya menilai setiap apa yang dia nyatakan dalam kenyataannya adalah merupakan kebiasaan hujah yang dipakai oleh Missionaries Kristian,maka status kemurtadannya amat dicurigai. Ini kerana secara psychology apabila seseorang muslim sebelum ia murtad,ia tidak akan terus murtad tanpa bertanyakan suatu kemusykilan kepada ahli agama dalam Islam tentang apa yang ia rasa musykil dalam agama (melainkan ia murtad disebabkan faktor tekanan atau inginkan kebebasan atas dasar kejahilan) dan seseorang muslim yang telah murtad tidak akan meluahkan asbab-asbab kemurtadannya selaras penyampaian yang sama seperti yang didakyahkan oleh Missionaries Kristian.

Walau bagaimanapun,disini saya akan berikan respon kenyataannya dengan menjawab semua tuduhan terhadap Islam yang dia anggap sebagai “asbab” mengapa dia tinggalkan Islam. Kita akan luruskan semua apa yang dia nyatakan dan membongkar penipuannya. Semoga bermanfaat~

“Murtadin” menulis :
WHY I LEFT ISLAM?
INILAH 14 ALASAN MENGAPA SAYA MENINGGALKAN ISLAM LALU BERTOBAT TERIMA YESUS SEBAGAI TUHAN DAN JURUSELAMAT SECARA PRIBADI.

Response :
Penipu tetap tidak akan pernah berkata secara jujur dan orang yang benar-benar jujur tidak akan halalkan cara dengan penipuan. Orang yang benar-benar asal dari Islam tidak akan tinggalkan Islam hanya kerana alasan ‘Yashuq Insaniyyah’ semata-mata kononnya menerima Jesus sebagai tuhan dan juruselamat. Jika hanya kerana bertujuan untuk menerima Jesus dalam hidup anda,maka anda bodoh sebab dalam Islam Jesus lebih dimuliakan berbanding dalam Kristian dan orang Islam yang murtad tidak akan murtad disebabkan kesalahan Quran jika benar hanya sekadar ingin menerima Jesus dalam hidup secara peribadi. Saya salah berkata??

“Murtadin” menulis :
Banyak orang bertanya, mengapa saya dan banyak orang lainnya harus meninggalkan islam. Padahal itu urusan pribadi.

Response :
Benar! itu adalah urusan peribadi namun menjadi urusan peribadi yang sebenar hanyalah apabila seseorang itu menjadi murtad dari Islam dan kemudian tidak mencetuskan fitnah terhadap Islam. Jika benar anda murtad,mengapa anda tidak sertakan butiran diri anda dalam kenyataan anda ini atas tujuan agar ramai orang dapat menemui anda untuk mencari kebenaran dari penyampaian secara lebih dekat??

Sila perkenalkan diri anda dan senaraikan nama-nama orang yang murtad dari Islam disebabkan kesalahan Islam JIKA BENAR ADA…silakan….Saya bersiap ikut serta murtad atau bertaruh leher saya dipenggal jika benar ramai orang Islam murtad dan jika benar anda benar-benar asal dari muslim yang telah murtad dari Islam. Ada berani sahut cabaran saya??

“Murtadin” menulis :
Tapi Inilah beberapa alasannya :
1. Alquran berkata bahwa matahari terbenam di laut yang berlumpur hitam. Terbukti salah.

Response :
Quran tidak katakan bahawa matahari terbenam ke dalam kolam lumpur di Barat tapi Quran menceritakan dalam Al-Kahf 18:83-86 bahawa Zulqarnayn tiba di suatu tempat yang mana baginda (Zulqarnayn) melihat tempat tersebut kelihatan jelas matahari terbenam dalam laut yang berlumpur hitam. Quran difahami dengan 21 Ilm’ul-Furqan yang mana dalam bahasa Quran ada satu balaghah yang dipanggil Majaz’Aqly.

Giliran saya “putar meja” untuk anda. Memandangkan anda cerita pasal matahari,maka disini saya berikan kesalahan Bible. Dalam Genesis 1:6 Tuhan ciptakan siang pada Hari Pertama manakala dalam Genesis 1:16 Tuhan ciptakan matahari pada Hari Ke4. Soalan saya,
– Bagaimana siang boleh wujud sedangkan matahari belum diciptakan walhal kita semua tahu siang hanya akan wujud setelah ada matahari???.
(Ini satu kesalahan Bible yang masih tidak boleh diruntuhkan oleh mana-mana Christian scholars secara mutlak sehingga kini.)

ALASAN NO.1 RUNTUH!

“Murtadin” menulis :
2. Alquran berkata bahwa Yesus di lahirkan oleh Miryam saudara Musa dan Harun. Terbukti salah lagi. Sebab zaman Yesus dengan Musa dan Harun terpisah sejauh 1500 tahun.

Response :
01 – Quran tidak mengatakan Ibu Jesus Christ pbuh – Maryam adalah bersaudara dengan Musa dan Harun tapi Quran mengatakan bahawa orang-orang Israel Judah mengatakan Maryam sebagai saudara Harun…kenapa Harun???…Hadith Muhammad SAW telah pun menjawabnya :
“Dari Muhgirah bin Syu’bah R.A berkata,”Ketika aku tiba di Najran,penduduknya bertanya kepadaku, “Kalian membaca ayat Quran, “Wahai saudara perempuan Harun” padahal Musa hidup sebelum Eesa selama sekian dan sekian tahun.” Ketika aku bertemu Rasulullah SAW aku tanyakan hal itu dan baginda menjawab, “Sesungguhnya mereka biasa memanggil anak mereka dengan nama nabi dan orang-orang soleh yang hidup sebelum mereka.”
[Hadith Sahih Muslim]

02 – Dalam bahasa Arab dan Hebrew,Maryam disebut Ukhta Harun / Achot Aharon – saudara perempuan Harun (Maryam 19:28). Maryam juga disebut sebagai Achot Elisheva / Ukhta Ilishaba – saudara perempuan Elisabeth (Luke 1:36) dan Elisabet adalah Benot Aharon/ Banat Harun – anak perempuan Harun (Luke 1:5). Jadi menurut Bible,Maryam itu SAUDARA PEREMPUAN Harun sekaligus ANAK PEREMPUAN Harun….Mengapa tidak jadikan kesalahan dalam hal ini???.

Bila Ibu Jesus Christ pbuh – Maryam dalam Quran disebut sebagai SAUDARA PEREMPUAN Harun dianggap kesalahan kerana menurut Kristian,Maryam saudara perempuan Harun tidak pernah punya anak bernama Jesus dan Maryam sendiri tdk pernah hidup sezaman dengan Jesus…jadi mengapa kristian tidak kritik Gospel of Luke yang menyatakan bahawa Maryam ibu Jesus – saudara perempuan Elisabet yang disebut sebagai ANAK PEREMPUAN HARUN???…Bukankah maklumat tentang Maryam sebagai SAUDARA PEREMPUAN HARUN lebih tepat dibanding panggilan Maryam sebagai ANAK PEREMPUAN HARUN????….Jadi,anda nafikan Maryam saudara Harun dalam Quran,maka anda harus juga nafikan Maryam Anak Perempuan Harun dalam Gospel of Luke 1:5-36.

03 – Dalam Matthew 1:1 dikatakan bahawa Jesus adalah “anak Daud anak Abraham”,apakah Jesus Christ pbuh adalah anak kandung Daud???

04 – Dalam Matthew 3:7 dan Luke 3:7,John The Baptist memanggil orang Judah dari golongan Farisi dan Saduki adalah keturunan Ular Beludak. Bahkan Jesus Christ juga memanggil Judah dari golongan Farisi dan Saduki adalah keturunan Ular Beludak (Matthew 12:34 dan Matthew 23:33). Saya ingin bertanya,
– Apakah benar orang Judah golongan Farisi dan Saduki adalah dari keturunan Ular???

05 – Maryam ibu Jesus Christ pbuh memiliki hampir sama nama dengan adik Musa pbuh iaitu Miryam. Jika ini Kristian anggap sebagai suatu kesalahan,maka Kristian juga akui kesalahan Bible seperti berikut :
“Inilah riwayat keturunan Yakub. Yusuf, tatkala berumur tujuh belas tahun–jadi masih muda–biasa menggembalakan kambing domba….”
[Genesis 37:2]

bandingkan,
“Yakub memperanakkan Yusuf suami Maria….”
[Matthew 1:16]
Soalan :
– apakah Yusuf suami Maria (Matthew 1:16) adalah orang yang sama dengan apa yang tertulis dalam Genesis 37:2???

ALASAN NO.2 RUNTUH!

“Murtadin” menulis :
3. Alquran berkata bahwa bintang-bintang di ciptakan untuk melempari setan. Lagi lagi alquran salah.

Response :
Ok very good….mari kita baca ayat tersebut :
“Dan Kami jadikan bintang-bintang itu sebagai alat rejaman syaitan dan Kami sediakan bagi mereka siksa neraka yang menjulang-julang.”
[Al-Mulk 67:5]

“Dan sesungguhnya kami dahulu dapat menduduki beberapa tempat di langit itu untuk mendengar berita-berita tetapi sekarang barangsiapa yang mencuba mendengar tentu akan menjumpai panah api yang mengintai (untuk membakarnya). Dan sesungguhnya kami tidak mengetahui dengan adanya penjagaan itu apakah keburukan yang dikehendaki bagi orang yang di bumi ataukah Tuhan mereka menghendaki kebaikan bagi mereka.”
[Al-Jinn 72:9-10]

Allah Azza Wa Jalla berfirman dalam surah Al-Mulk 67 ayat 5 menggunakan kata “mashabiih” (مَصَابِيحَ) yang bermaksud bintang-bintang. Bentuk asal mufrad perkataan tersebut adalah “mishbah”. Di dalam kamus arabic,kata mishbah dirujuk sebagai lampu,pelita,cahaya atau sesuatu yang menerangi. Jika merujuk bintang gas gergasi ianya merujuk sebutan “An-Najm”.

Bahkan ada kata An-Najm yang maknanya bukan bintang melainkan sering difahami sebagai meteor (An-Najmuth’ul tsaqib) yang mana ianya sering dirujuk sebagai “bintang yang menembus”. Namun khusus pada ayat surah Al-Mulk 67:5 yang mana Allah menggunakan istilah “mishbah” yang difahami sebagai penerang atau lampu atau cahaya atau pelita. Bintang-bintang atau cahaya atau penerang di langit itu dijadikan sebagai medium untuk merejam syaitan.

Jadi dapat saja kita fahami bahawa “bintang” dimaksud dalam ayat surah Al-Mulk 67:5 adalah sejenis “cahaya api” atau sesuatu benda yang menyerupai “sinaran” untuk merejam syaitan. Sebagai pendukung,saya persilakan Muslim Apologetic – Imtiaz Bashir untuk menerangkan secara lebih terperinci :

All perfect praise be to Allaah, The Lord of the worlds. I testify that there is none worthy of worship except Allaah and that Muhammad sallallaahu alayhi wasalam is His slave and Messenger. I started to see scholarly interpretation of that verse hence i came to know that most of the scholars said that word (مَصَابِيحَ) which literally meant lamp refers to shooting stars and not stars.

At-Tabari said in Jaami’ Al-Bayaan:
“They are the stars, and Allaah called them lamps because they emit light … {and we have made them missiles for the devils}; Allaah says, (what means) ‘We made the lamps with which We adorned the heaven missiles to stone the devils with.’ Bishr reported from Yazeed, from Sa’eed, from Qataadah about the verse (which means): {And We have certainly beautified the nearest heaven with lamps and have made them missiles for the devils} that Allaah, High and Exalted is He, created these stars for three purposes, ‘He created them as a beautification for the nearest heaven, as missiles to be thrown at devils, and as signs by which people can be guided.’”

The missiles are part of the stars, but the star itself is fixed in its place as stated in the Tafseer (interpretation of the Quran) of Ibn Juzayy, “And we made them missiles for the devils, i.e. we made from them what is thrown at the devils, because the fixed stars are not thrown at the devils. It is like saying, ‘I was generous to the people of such and such (tribe).’, meaning that you were generous to some of them. A missile is the name given to what is thrown at something. Az-Zamakhshari said, “The meaning of the stars being missiles for the devils is that the meteors pounce from the stars to stone the devils who eavesdrop on the heaven. The thrown meteors detach from the fire of the stars, and (it does) not (mean) that the stars themselves are the missiles because they are fixed in their orbits.”

Ibn ‘Uthaymeen may Allaah have mercy upon him said in his book Sharh Kitaab at-Tawheed:

“Scholars said about the interpretation of the verse (which means): {And We have certainly beautified the nearest heaven with lamps and have made them missiles for the devils}: We have made the flame which is launched from them a missile. The pronoun ‘them’ refers to the part and not to the whole; the flames are the part detached from the stars. Astronomers said that they come down to earth and may cause a crack in it. But if the star itself reaches the earth, it will burn it.”

At-Taahir ibn ‘Aashoor said in at-Tahreer wat-Tanweer,
“The burning flame is the part that detaches from some stars and falls in the air or on land or in the sea; and it is glowing when it detaches (from the star), then its light dims as it moves closer to the surface of the earth far from the light of the sun. Astronomers then call it a meteorite.”

He also said about the verse (which means): {…except one who snatches [some words] by theft, but they are pursued by a burning flame, piercing [in brightness].} [Quran 37:10]; “The burning flame is the ember from the fire. What is meant here is what astronomers call meteorite.”

Besides, Dr. Muhammad Sameeh, the expert geologist and former Director of the Egyptian Geological Survey Authority, said in the book (The Quran and Earth Sciences) under the title (Meteors and Meteorites):

“Meteors are celestial stones which wander in irregular paths through the entire solar system. Allah stones with them each devil that deserves stoning. While these objects are roaming, some of them fall into the earth’s gravitational field, and they emit a piercing brightness when they come in contact with the earth’s atmosphere at a very high speed. One may see this brightness as a glowing arrow (shooting star) on clear nights. Some meteors collide with the surface of the earth; thereby they become known as meteorites.”

In Quran sura Al-Mulk chapter 67 verse 5,”Masabih” means lamps and it is used metaphorically because there is no meaning of misbah as star. Many of Muslim interpreters new and old ones have written in their tafsirs that the meaning of this verse is beyond their knowledge and knowledge of their time See Tafsir Jalalain, Tafseer roh’ul Maani Tafseer Namoona . They did not know about meteors so they translated as stars. Now look at the metaphor beautifully manifested.

Misbah is chiragh if we look at its manufacturing it is made of stone ( which is mud dried and hardened) and have a flame on one end.If we through the chiragh like the motion of meteors ,it will provide the same scene.Hence Masabih was a metaphor which could not be understood by the interpreters and people of that time so they took stars from them. The verses 37- 6-10 does not have any demor.

The only proof by them is the hadith of Sahih Muslim which does not discusses the meaning of Misbah in that verse but it is a conversation between Holy Prophet SAW and some non Muslims . The words used are shooting stars .As we have already discussed in the section about verse regarding Hazrat Abraham As that Prophets always talk in the language of people talking with them. So he used the word shooting star. There is no reason to translate the word Misbah as star but one have to translate according to his knowledge and knowledge of his time.
Sumber :
– http://www.answering-christianity.com/shooting_stars_miracle.htm
– http://askimam.org/public/question_detail/19703#_ftn2
– https://islamqa.info/en/answers/243871/meteorites-and-shooting-stars-may-be-called-stars-nujoom-and-heavenly-bodies-kawaakib-in-arabic
– https://www.call-to-monotheism.com/rebuttal_to_ali_sina_s_article__shooting_stars__allah_s_missiles_to_scare_the_jins__1

Giliran saya “putar meja” untuk anda,mari kita baca kitab anda :

“Dan bintang-bintang di langit berjatuhan ke atas bumi bagaikan pohon ara menggugurkan buah-buahnya yang mentah, apabila ia digoncang angin yang kencang.”
[Revelation 6:13]

“Lalu malaikat yang ketiga meniup sangkakalanya dan jatuhlah dari langit sebuah bintang besar, menyala-nyala seperti obor, dan ia menimpa sepertiga dari sungai-sungai dan mata-mata air.”
[Revelation 8:10]

“Dan ekornya menyeret sepertiga dari bintang- bintang di langit dan melemparkannya ke atas bumi. Dan naga itu berdiri dihadapan perempuan yang hendak melahirkan itu untuk menelan anaknya,segera sesudah perempuan itu melahirkannya.”
[Revelation 12:4]

bintang-bintang di langit diceritakan dalam Bible digambarkan sangat kecil sehingga boleh jatuh ke bumi seperti buah ara yang berguguran atau seperti obor api yang jatuh dan hanya akan merosakkan 1/3 sungai-sungai di bumi. Apakah logik dan berilmiah mengikut sains moden??

Bayangkan,jika satu bintang sahaja ukurannya beribu-ribu kali lebih besar daripada bumi kemudian jatuh ke bumi??..bagaimana pula jika sepertiga bintang-bintang di langit jatuh menghujani bumi??

Dalam hal ini jelas terjadi kesalahan mutlak yang mana penulis alkitab (kononnya di bimbing ruh kudus) tidak faham sama sekali tentang ilmu astronomi dan hanya menggunakan imaginasinya sesuai apa yang dilihat dengan mata kasar walhal di alam semesta ini terdapat jutaan galaksi dan saiznya amat besar-besar serta panas membara. Jadi apakah logik jika bintang dengan suhu yang sangat panas dan bersaiz besar tersebut boleh jatuh ke bumi dan manusia masih boleh hidup??

Jangankan manusia,bumi saja telah hancur lebur sebelum bintang-bintang tersebut menyentuh permukaan bumi. Jadi jika dilihat dari ilmu Astronomi dan sains,apakah masuk akal ketiga-tiga ayat Bible diatas??? Apakah Tuhan berfirman dalam keadaan jahil tidak ada pengetahuan ATAU sememangnya Bible itu hanyalah rekaan manusia??

ALASAN NO.3 RUNTUH!

“Murtadin” menulis :
4. Muhammad menyuruh pengikutnya untuk minum air kencing onta, padahal itu barang yang najis. Jangankan untuk di minum, menyentuhnya saja sudah najis.

Response :
Hal ini telah dijawab disini :
– https://muslim-apologetic-borneo.com/benarkah-islam-mengajar-untuk-minum-air-kencing-unta/

Jadi jelas bahawa Nubuwwah Muhammad SAW adalah benar! Hanya orang bodoh dan ego disebabkan kejahilan dalam kekufuran akan menolak kebenaran. Kristian sanggup melakukan apa sahaja walau sanggup menipu menyamar murtad semata-mata untuk menjatuhkan Islam namun masih GAGAL!

ALASAN NO.4 RUNTUH!

“Murtadin” menulis :
5. Muhammad menyuruh pengikutnya untuk mencelupkan lalat kedalam minuman mereka. Padahal lalat itu merupakan hewan kotor dan menjijikkan yang menjadi sumber penyakit. Karena lalat sangat suka hinggap di tempat tempat yang kotor dan bau serta busuk bahkan sering hinggap di atas kotoran manusia. Itulah mengapa lalat mengandung sangat banyak bakteri. Tetapi muhammad sepertinya tidak memahami hal itu sehingga dengan serampangan muhammad malah menyuruh pengikutnya untuk meminum air celupan lalat. Setelah minum air kencing onta, islam juga di suruh untuk minum air celupan lalat. Lengkaplah sudah ketololan muhammad dan semua pengikutnya.

Response :
Very good….mari kita baca hadith tersebut :

Khalid ibn Makhlid menceritakan kepada kami dari Sulaiman ibn Bilal,beliau berkata : “Uthbah ibn Muslim bercerita kepadaku bahawa beliau berkata : Ubaidh ibn Hunayn mengkhabarkan kepadaku bahawa beliau berkata aku mendengar Abu Hurairah R.A berkata : Rasulullah Sallallahu’Alaihi’Wasalam bersabda :
“Apabila seekor lalat jatuh ke dalam gelas salah seorang dari kalian,maka celupkanlah lalat itu kemudian angkatlah kerana pada salah satu sayapnya terdapat penyakit dan pada sayap satunya terdapat penawar”.”
[Sahih Al-Bukhari No.11/99/3073]

Disini saya memberikan penjelasan dari Muslim Apologetic – Bassam Zawadi dan Yusuf Estes yang mana mereka membuktikan Hadith Muhammad SAW adalah menepati saintifik moden menurut dari Non-Muslim Doctors :

As far as our scientific knowledge of the fly is concerned, we know that the fly is a carrier of numerous harmful microorganisms. We also know that the surface and internal environments of the fly are both complex biological environments in which thrive numerous microorganisms, some of which are harmful to humans, some of which are benign to us, and still others of which prey upon the harmful microorganisms or otherwise keep the populations of those harmful microorganisms in check.

The microbiota of the fly – as these microorganisms are collectively referred to – is very diverse and the ecology of that microbiota is extremely complex.

R. J. Dillon of the University of Bath, Department of Biology and Biochemistry, mentions that new kingdoms of life have been found among the microorganisms living on or within insects. He writes:
“Molecular studies have revealed unrecorded microbial sequences in many natural samples to the extent that new kingdoms of life have been discovered in the Domain Archaea.”
Source: http://lamar.colostate.edu/~insects/systems/digestion/plenuryrd.html

He also writes, discussing how some of the microbiota of the housefly (Musca domestica) has the ability to suppress disease-causing bacteria:
A few studies have examined the impact of the gut microbiota on the establishment of human pathogens and parasites in their insect vectors. Gnotobiotic insects (Greenberg et al, 1970) were used to provide evidence of the bacterial pathogen-suppressing ability of the microbiota of Musca domestica and Lucilia sericata.
Source: http://lamar.colostate.edu/~insects/systems/digestion/plenuryrd.html

We will not be so bold as to say conclusively that the microbiota of the housefly – both the disease causing microorganisms and the other microorganisms that suppress them – are exactly what the Prophet (peace be upon him) was referring to. We must show some caution and self-restraint when dealing with the sacred texts and interpreting what they mean.

This is especially true since our scientific knowledge is quite limited. What we know about the natural world is by far less than what we are ignorant of. There could be other qualities of the biological environment of the fly’s surface and internal environments that we still do not know about. Therefore, it could very well be that the Prophet (peace be upon him) was referring to something else about the fly for which we have yet to acquire scientific knowledge.

Some of us might find the idea of dunking a fly in our beverage, removing it, and then taking a drink unsettling to say the least. This is especially the case if we have had the privilege of living our lives in a modern society, free of hunger and starvation, where a certain standard of cleanliness is maintained in the environment and it is relatively easy to protect our food and drink from flies and other pests.

However, a ruling such as the one mentioned in the hadîth becomes painfully relevant to those who live with hunger and in less sanitary environments where protecting food from flies is not so simple and throwing away food and drink is not so easy an option. Such an environment was that of Arabia 1400 years ago, and regrettably, there are still many places in the world where we find scarcity and what by today’s assessment are sub-standard living conditions.

People under such circumstances quite often do consume food and drink that has come in contact with flies. If they had to discard all such foods, it would impose a serious hardship upon them.

Also, this hadîth is not obligating Muslims to drink beverages in which flies have fallen. It is just advising them as to what to do in case they wish to do so. A Muslim does not have to eat or drink anything that he feels an aversion to consuming. Today, most of us would understandably be repelled by the notion of drinking a beverage from which a fly had taken a sip, let alone fallen into.

Islamic Law takes such natural aversion into account. We can see how Prophet Muhammad (peace be upon him), when he was served a spiny-tailed lizard to eat, refrained from partaking of it. Khâlid b. al-Walîd noticed this and asked if eating the meat of the spiny-tailed lizard was unlawful. The Prophet (peace be upon him) replied: “No. It is just that it is not found in the land of my people, and I find myself disinclined to it.” He did not eat it, simply because it did not agree with his disposition. It was not a question of whether or not its flesh was permitted by Islamic Law. We can apply the same ruling to a drink in which a fly has landed.

Sources :
– https://www.call-to-monotheism.com/fly_in_a_drink__by_islamtoday
– http://www.islamtoday.net/english/show_detail_section.cfm?q_id=939&main_cat_id=31

Untuk mendapat lebih maklumat,sila rujuk sumber disini sebagai pembuktian saintifik bahawa sebelah sayap lalat membawa satu penyakit dan sebelah sayap lalat membawa satu penawar :
– https://abdurrahmanorg.files.wordpress.com/2014/08/the-hadeeth-on-the-fly-dr-saleh-as-saleh.pdf
– https://abdurrahman.org/2013/03/25/ruling-on-the-hadith-of-the-fly-shaykh-ibn-uthaymeen-videoar-en-subtitles/
– http://www.answering-christianity.com/hadiths_of_the_fly.htm
– http://www.answering-christianity.com/blog/index.php?topic=2006.0
– https://islamqa.org/hanafi/seekersguidance-hanafi/31981
– https://islamqa.info/en/answers/239151/the-relationship-between-prophetic-hadith-and-scientific-reality
– https://seekersguidance.org/answers/general-counsel/does-modern-science-confirm-the-hadith-that-says-there-is-an-antidote-in-the-wing-of-a-fly/
– https://www.exploring-islam.com/hadith-about-fly-in-the-drink.html

Jadi jelas bahawa Nubuwwah Muhammad SAW adalah benar! Hanya orang bodoh dan ego disebabkan kejahilan dalam kekufuran akan menolak kebenaran. Kristian sanggup melakukan apa sahaja walau sanggup menipu menyamar murtad semata-mata untuk menjatuhkan Islam namun masih GAGAL!

ALASAN NO.5 RUNTUH!

“Murtadin” menulis :
6. Apa sih salahnya hewan cicak sehingga olloh swt merasa benci luar biasa kepada hewan kecil yang imut itu? Sehingga olloh swt minta bantuan kepada pengikutnya untuk membunuh hewan mungil tersebut? Padahal kalau olloh swt memang adalah Tuhan, cukup satu kata saja maka semua cicak yang ada di dunia ini akan mati tanpa harus minta tolong kepada manusia untuk menangkapi dan membunuh cicak tersebut. Padahal Tuhan kami dalam kitab suci Alkitab menciptakan semua itu karena ada manfaatnya, bukan sembarangan saja.

Response :
Hal itu telah dijawab disini :
– https://muslim-apologetic-borneo.com/benarkah-islam-mengajar-bunuh-cicak-dapat-pahala/

Jadi jelas bahawa Nubuwwah Muhammad SAW adalah benar! Hanya orang bodoh dan ego disebabkan kejahilan dalam kekufuran akan menolak kebenaran. Kristian sanggup melakukan apa sahaja walau sanggup menipu menyamar murtad semata-mata untuk menjatuhkan Islam namun masih GAGAL!

ALASAN NO.6 RUNTUH!

“Murtadin” menulis :
7. Muhammad berkata bahwa anjing berwarna hitam adalah setan. Benarkah? Begitu banyak anjing hitam di dunia ini, benarkah mereka adalah setan? Dasar muhammad tukang ngibul. Setan itu beda dengan anjing. Setan adalah mahluk halus sedangkan anjing adalah golongan hewan. Jadi mahluk halus dengan hewan jelas jauh berbeda. Tapi sepertinya muhammad dan olloh swt tidak mengetahuinya, dasar jancukkkk.

Response :
Saya tahu hadith tersebut didapati dalam Sahih Muslim No.789 / Sahih Muslim No.4/228 / Sahih Muslim No.47/1572 / Sahih Abu Daud No.602 / Sahih An-Nasaie No.742 / Sahih Ad-Dharimi No.1378 / Sahih At-Tirmidzi No.310 dan Sahih Ibnu Majah No.942 yang mana semua hadith tersebut memberitahu bahawa Anjing Hitam adalah Syaitan.

Okay baik….untuk pengetahuan si bodoh kristian menyamar murtad ini,hadith-hadith itu memberitahu bahawa Jinn dalam kalangan syaitan dari golongan Al-Hiynn kebiasaannya akan menjelma menjadi anjing berwarna hitam pekat serupa seperti anjing hitam pekat dari kalangan binatang.

dari Abi Darda’ R.A,Rasullullah Sallallahu’Alaihi’Wassalam bersabda :
“Jin itu ada tiga golongan. Satu golongan yang mempunyai sayap yang boleh terbang di udara (Al-Maridh),satu golongan pula berbentuk binatang seperti ular dan anjing (Al-Hiynn) manakala golongan yang ketiga ada yang tinggal setempat dan ada yang berpindah randah (As-Shaykh).”
[Hadis Sahih Tirmidzi,Abu Dawud dan Al-Hakim]

Untuk penjelasan ilmiah lebih terperinci,sila rujuk sumber disini :
– http://www.answering-christianity.com/karim/mistranslations_of_hadiths.htm
– http://www.answering-christianity.com/bassam_zawadi/killing_of_dogs.htm
– http://www.answering-christianity.com/dogs_rebuttal.htm
– http://www.answering-christianity.com/animals_rebuttal.htm
– http://www.answering-christianity.com/abdullah_smith/jinn_dragons_rebuttal.htm
– http://www.answering-christianity.com/blog/index.php?topic=1834.0
– http://www.answering-christianity.com/blog/index.php?topic=3149.0
– http://www.answering-christianity.com/karim/islamic_prayers_and_women.htm
– https://discover-the-truth.com/2016/12/06/muhammed-a-mercy-analysing-dogs-killed-in-madinah/

ALASAN NO.7 RUNTUH!

“Murtadin” menulis :
8. Muhammad tidak memiliki etika dan moral yang baik. Sebab selain mengoleksi wanita untuk memuaskan hawa nafsunya, muhammad juga mengawini anak kecil di bawah umur, yaitu Aisya anak ingusan usia enam tahun. Terbukti muhammad seorang phedofilia.

Response :
01 – Berkenaan dengan asbab Muhammad SAW menikahi ramai wanita dan tuduhan kononnya Muhammad SAW merampas isteri orang lain serta segala tuduhan yang buruk tentang Muhammad SAW,telah dijawab disini secara mutlak :
– https://islamicapologetics1.blogspot.com/2012/03/refuting-criticisms-and-polemics-about.html
– http://www.muhammadfactcheck.org/
– http://www.answering-christian-claims.com/polygamyin.html
– http://www.answering-christianity.com/womanizer.htm
– http://www.answering-christianity.com/bassam_zawadi/safiyyah_the_wife_of_the_prophet.htm
– https://www.letmeturnthetables.com/2009/11/slanders-regarding-holy-prophets-pbuh.html
– https://www.letmeturnthetables.com/2011/04/jauniyya-woman-refuge-from-prophet.html
– https://www.letmeturnthetables.com/2008/06/why-prophet-muhammad-married-more-times.html
– https://www.letmeturnthetables.com/2008/08/prophet-muhammad-visiting-all-his-wives.html
– http://quran-errors.blogspot.com/2013/12/did-muhammad-p-rape-safiyah-ra.html

Disini saya berikan sedikit hujah dari Muslim Apologetic – Eeshtesham Ghulam mengenai isteri-isteri Muhammad SAW :

False Story #23
Prophet Muhammad had more than 9 wives/ he had about 15 -22-30 wives/conubines/women

It is agreed according to authentic sources that the Prophet Muhammad (peace be upon him) only had nine to 11 wives. All these other wives/conbuines/ women come from The History Al-Tabari Volumes 7, 8, 9, 39 which are all inauthentic sources of information in regards to the Prophet (peace be upon him). Al-Tabari is not a reliable source of information when it comes to learning about Prophet Muhammad (peace be upon him).

Most of these “extra” 15 wives and concubines which the Prophet (pbuh) allegedly had comes from The History of al-Tabari vol.9 p.126-241. There are even wives the Prophet had then divorced allegedly (Al-Tabari Volume 39 Pages 166 to 188)

None of these wives/concubines are mentioned in the canonical hadith. I have already shown that Al-Tabari warns people that his book is filled with weak and accurate information about the Prophet (See The History of Al-Tabari Volume 1 page 13) . Other Islamic scholars have refuted Al-Tabari’s reliability (Such as Ibn Kathir, etc).

As Bassam Zawadi states about Al-Tabari:

First of all, early historians such as Imam Tabari would admit to his audience that the book that he has written is filled with weak narrations:
Let him who examines this book of mine know that I have relied, as regards everything I mention therein which I stipulate to be described by me, solely upon what has been transmitted to me by way of reports which I cite therein and traditions which I ascribe to their narrators, to the exclusion of what may be apprehended by rational argument or deduced by the human mind, except in very few cases. This is because knowledge of the reports of men of the past and of contemporaneous views of men of the present do not reach the one who has not witnessed them nor lived in their times except through the accounts of reporters and the transmission of transmitters, to the exclusion of rational deduction and mental inference. Hence, if I mention in this book a report about some men of the past, which the reader of listener finds objectionable or worthy of censure because he can see no aspect of truth nor any factual substance therein, let him know that this is not to be attributed to us but to those who transmitted it to us and we have merely passed this on as it has been passed on to us. (Abu Ja`far Muhammad bin Jarir al-Tabari, Tarikh al-Tabari: Tarikh al-Umam wal-Muluk, 1997, Volume I, Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah, Beirut (Lebanon), p. 13.)

Notice how Imam Tabari is saying that his task is only to collect all the narrations transmitted down to him and record it in his book. He is not attempting to distinguish the true narrations from the false ones. Rather, he is leaving it up to the qualified reader to do research and find out which narrations are true or not. That is why it is not advised for laymen such as Sam Shamoun and David Wood to go ahead and read a book such as Tabari’s Taarikh, for they have no knowledge of how to distinguish the true narrations from the false ones.

Secondly, it might have been the intention of some of the early Muslims to collect authentic stories, but were not successful in doing so because they didn’t utilize the proper methodology of investigating their sources. Thus, they would unintentionally include these forgeries into their books. (Source)

According to authentic reports Prophet Muhammad’s wives were the eleven (See Bukhari Volume 1, Book 5, Number 268). When the Prophet (peace be upon him) died he had nine wives (al-Bukhari, Volume 7, Book 62, Number 6) and left no slave women behind (Bukhari Volume 4, Book 51, Number 2)

The Prophet DID not have concubines as this is from WEAK sources and not found in the hadith. Also see Al Azhar scholar Sheikh Abdul Majid Subh’s writings. THERE IS ABSOULTELY NO FULLY CONNECTED CHAINS OF TRANSMISSION FOR THESE STORIES IN ZAD AL MA’AD’S BOOKS OR AL-TABARIS BOOKS.

For all the wives of Prophet Muhammad (peace be upon him) see Bukhari vol.1 Book 5 ch.25 no.282 p.172-173.

So we can see the Prophet Muhammad (p) had only 9-11 wives. All these other 15-22 wives come from Al-Tabari which is not an authentic source of information. These narrations from Al-Tabari and Zad Al Mad about the “extra/other” wives of the Prophet Muhammad are all weak— Muslim scholars do not accept them.

They said it was from a book by Ibn Qayyim and taken from musnad Ahmed. It was’nt in any stronger collection. I have to check. from Zad al-Ma’ad” by Ibn Qayyim al-Jawziyya Part 1, Pages 114-116. This source however is not authentic. It was’nt in any stronger collection. Thus is not a reliable source of hadith (sayings and actions of the Prophet). Moreover the Prophet (peace be upon) having slaves and slave women contradicts Authentic hadith from Bukhari which says when the Prophet died he left behind nothing:

Narrated ‘Amir bin Al-Harith: Allah’s Apostle (Prophet Muhammad) did not leave a Dinar or a Dirham or a male or a female slave. He left only his white mule on which he used to ride, and his weapons, and a piece of land which he gave in charity for the needy travelers. (Bukhari Volume 5, Book 59, Number 738)

Narrated Amr bin Al-Harith: (The brother of the wife of Allah’s Apostle. Juwaira bint Al-Harith) When Allah’s Apostle died, he did not leave any Dirham or Dinar (i.e. money), a slave or a slave woman or anything else except his white mule, his arms and a piece of land which he had given in charity . (Bukhari Volume 4, Book 51, Number 2)

These narrations from Al-Tabari about the “extra/other” wives of the Prophet Muhammad are all weak— Muslim scholars do not accept them. So it’s safe to say the Prophet Muhammad peace be upon him had only wives. The other sources that say otherwise are not authentic according to Muslim scholars.
Sumber :
– http://www.answering-christian-claims.com/False_Stories_About_Prophet_Muhammad.html

02 – Berkenaan dengan pernikahan Muhammad SAW dengan Aisyah R.A,disini saya menjelaskan bahawa dalam hal ne,ada dua jawapan dari kajian para Ulama iaitu jawapan dari pendapat pertama mengatakan Muhammad SAW menikahi Aisyah R.A ketika umur 19 tahun. Ini kerana Siratul-Rasul hasil rekod dari Hisham ibn `Urwah,At-Tabari dan Ibn-Ishaq banyak mengalami kerosakan (29% yang masih asli). Sila rujuk :
– http://mujahidah213.blogspot.my/2015/03/tulisanini-mencoba-meluruskan-riwayat.html

Jawapan dari pendapat kedua pula mengatakan Muhammad SAW sememangnya bernikah dengan Aisyah R.A ketika umur 9 tahun dan ini adalah pendapat dari jumhur Ulama kerana banyak hadith sahih TIDAK melalui Hisyam Ibn Urwah,At-Tabari dan Ibn-Ishaq mengatakan Muhammad SAW menikahi Aisyah ketika umur 9 tahun. Ibn Katsir mengatakan,
“Hadith baginda berkahwin dengan Aisyah ketika berumur 6 tahun dan bersama dengannya ketika berumur 9 tahun’ tidak ada khilaf antara manusia. Ia sabit dalam kitab-kitab hadith sahih dan lain-lain”.
[Al-Bidayah wa an-Nihayah 3/161]

Kita ambil jawapan kedua yang mana Muhammad SAW menikahi Aisyah R.A ketika berumur 9 tahun. Namun apakah ianya bermaksud Muhammad seorang pedophile??

Saya berikan salah satu jawapan dari lima (05) jawapan. Untuk lebih terperinci jawapan dari empat (04) point yang lain selebihnya,sila rujuk sini :
– http://www.letmeturnthetables.com/2008/07/why-prophet-muhammad-married-aisha-when.html
– https://discover-the-truth.com/2017/02/28/5-facts-about-aisha-and-muhammeds-marriage/
– https://www.bismikaallahuma.org/muhammad/marriage-of-aisha/

Dalam Code Canon Law Arabs-Israelites tidak membatasi had umur wanita bernikah dan dalam hukum pernikahan tersebut dikenali sebagai Niqah Khitbah. Dalam tradisi bangsa Israel itu sendiri,wanita-wanita Israel biasanya menikah pada saat muda yang mana anak-anak perempuan menikah di usia remaja bahkan di awal remaja dan gadis-gadis Israel ‘dikahwinkan’ pada sebelas atau dua belas tahun usia. Meskipun hal ini tidak membatasi,namun mereka sering menikah di usia sembilan tahun :
“In ancient Israel, girls married in their teens, even early teens.Girls are ‘given in marriage’ at eleven or twelve years of age, though this is not the limit. They are frequently married as young as nine.”
[Mary,a Teenage Bride and Mother]
– http://www.truthortradition.com/articles/mary-a-teenage-bride-and-mother

Biblical scholars sendiri akui bahawa pernikahan wanita umur muda dalam bangsa Arab dan Israel adalah normal :
“A wealth of later documentation, suggest that women married young, while still in their teens, sometimes early teens; in fact; men waited until well into their twenties or even early thirties before marrying.”
[“Life in biblical Israel” By Philip J. King, Lawrence E. Stager]

Aisyah R.A sendiri mengakui dengan katanya,
“Apabila kanak-kanak wanita mencapai umur 9 tahun,maka dia sudah bergelar wanita.”
[Sunan Tirmizi 3/417]

Kata Imam Syafie,
“Aku melihat banyak sekali di Yaman kanak-kanak perempuan baligh ketika usia 9 tahun.”
[Siyar A’lam Nubala 10/91]

Imam Syafie berkata lagi (direkodkan dalam kitab yang lain),
“Aku menjumpai di San’aa (Yaman) seorang nenek berusia 21 tahun”. Dia mula haidh (baligh) ketika usia 9 tahun dan melahirkan anak ketika usia 10 tahun. Anaknya pula haidh ketika usia 9 tahun dan beranak ketika usia 10 tahun”.
[Sunan Kubro Baihaqi 1/319]

Neutral scholars seperti Sir Michael Gurian,Dr.Kathy Steven dan Dr.Helen H. mengatakan bahawa sungguhpun akal lelaki 20 IQ lebih tinggi dari wanita secara dasar,namun dalam pertumbuhan menuju peringkat remaja hingga dewasa,kematangan akal dan tubuh wanita lebih cepat mendadak naik kedewasaan berbanding lelaki dan akan berhenti ketika mengalami Monopause manakala lelaki akan terus naik meluas kematangan akal dalam kedewasaan sehingga mati dan wanita yang hidup di negara-negara beriklim panas lebih cepat baligh dan lebih cepat matang sehingga berpotensi untuk bersedia menjadi isteri lebih awal.
Sumber :
– https://understandingboys.org/wp-content/uploads/2017/11/ncdbwhitepaper_112717.pdf
– http://www.ascd.org/publications/educational-leadership/nov04/vol62/num03/With-Boys-and-Girls-in-Mind.aspx
– https://gurianinstitute.com/amazing-evidence-of-female-and-male-brains/
– https://gurianinstitute.com/wp-content/uploads/2018/01/onlinecoursePPT1throught24.pdf
– https://www.cbsnews.com/htdocs/pdf/0626boys.pdf

Jadi jelas bahawa pernikahan Muhammad SAW dengan Aiysah R.A adalah NORMAL. Kita yang Non-Arab serta Goyyim (Non-Israel) perlu belajar kaji kehidupan Arab dan Israel. Maka sebab itu mengapa Israel Judah dan Arab Pagan Jahilliyyah di zaman Nabi tidak pernah mengkritik Muhammad SAW seorang Pedophile. Bahkan Dr.Jonathan A.C Brown mengatakan bahawa bermulanya polemik “Pedhophile” seperti yang dituduh terhadap Muhammad SAW ialah pada tahun 1928 yang mana sebelum itu,tidak pernah ada sesiapa pun dari kalangan Anti-Islam mempertikai dan menghina pernikahan Muhammad SAW dengan Aisyah R.A.
Sumber :
– https://www.youtube.com/watch?v=hE_zypf8DAU
– https://yaqeeninstitute.org/asadullah/understanding-aishas-age-an-interdisciplinary-approach/#.XcpWOtUzbIU
– http://hawramani.com/how-do-muslims-justify-their-prophet-supposedly-marrying-a-9-year-old-girl/

Giliran saya “putar meja” kepada anda. Mari saya cairkan kedegilan anda untuk tunjukkan bahawa jauh sebelum Muhammad SAW,ibu Jesus Christ pbuh – Maryam dan Rebekah serta Abishaq juga dinikahi ketika umur muda budak-budak. Tapi isu Maryam menikahi Joseph dan isu Nabi Daud pbuh menikahi Abishaq tidak saya sentuh disini sebab saya tidak mahu tulis panjang2…sila rujuk sini sahaja jika ingin mengkajinya :

Maryam and Joseph
– https://discover-the-truth.com/2013/09/30/marriage-of-mary-to-joseph-the-carpenter/

Abishaq and David
– https://discover-the-truth.com/2016/09/17/king-davids-marriage-to-12-year-old-abishag-bible/

Saya cuma usulkan secara ringkas sahaja mengenai isu Rebekah dinikahi oleh Isaac pbuh (Nabi Ishaq Alaihissalam) ketika Rebekah berumur 9 tahun.

Saya rumuskan bukti dari Bible anda :
01. Genesis 17:15-17
Sarah berumur 90 tahun manakala Abraham berumur 100 tahun

02. Genesis 21:1-5
Isaac lahir ketika Abraham berumur 100 tahun (Sarah berumur 90 tahun)

03. Genesis 23:1-2
Sarah wafat ketika berumur 127 tahun (Isaac berumur 37 tahun ketika ibunya wafat)

04. Genesis 22:20-23
Rebekah lahir ketika Sarah wafat

05. Genesis 25:16-20
Isaac berumur 40 tahun ketika menikahi Rebekah

Jawapan :
– Isaac menikahi Rebekah umur 3 tahun….!!!

Dalam Genesis 24:16,Rebekah dipanggil sebagai “נַעֲרָ” (Na’ar) yang bermaksud “budak kecil termasuk bayi” / “very young person including baby”. Saya berikan salah satu hujah pengakuan dari Encyclopedia of Jewish Medical Ethics tentang hakikat Rebekah :
“Katan (minor) and yeled (child are Hebrew terms used interchangeable. The term yeled in the Bible is used for a human being from birth through adulthood, including an infant (tinok), a lad (NAAR), a youth (elem), and even a fetus (ubar). The term Katan refers to a very young person, particularly when compared to an older person. In Jewish law, the term Katan distinguishes a minor from an adult with regard to legal rights and responsibilities. The Halakhic age of a katan is defined differently in accordance with specific laws. The word naar refers to a VERY YOUNG PERSON, INCLUDING A BABY. The word is also used to denote a maid or servant.” [Encyclopedia of Jewish Medical Ethics: A compilation of Jewish medical law on all topics of medical interest, from the most ancient sources to the most current deliberations and decisions, with a concise medical and historical background, and a comprehensive analysis of relevant general ethical approaches (Translated by Fred Rosner, M. D., An updated and edited English version of the Hebrew 1998/ 1988, edition 2003) compiled and written by Avraham Steinberg, M.D., volume 1, page 679]

Saya tidak menganalisa Bible anda secara buta seperti yang dikatakan dalam Matthew 15:6…kenapa?? Sebab Bible anda memiliki empat (04) kaedah Hermeneutic Biblical yang mana saya memakai salah satu darinya iaitu Synthesis Principles dan saya memahami bahawa hujah saya ini dijawab kembali oleh pihak anda di dalam sini :
– http://www.simplybible.com/f80q.htm

namun,ianya suda dibantah kembali oleh Muslim apologetics yang mana argument mereka didukung oleh Rabbi Jewish Israel TANPA BANTAHAN KEMBALI dari pihak Missionaries dan Apologetic Christianity disini :
– https://discover-the-truth.com/2016/11/14/was-rebekah-3-10-years-old-when-married-off-to-isaac/
– https://discover-the-truth.com/2015/01/14/bible-isaacs-marriage-to-10-year-old-rebecca/
– https://discover-the-truth.com/2016/10/26/the-age-of-rebecca-when-she-married-isaac-biblical-perceptive/
– https://discover-the-truth.com/2016/11/17/what-was-rebeccas-age-when-given-away-in-marriage-naar/

ALASAN NO.8 RUNTUH!

9. Alquran berkata bahwa olloh swt menyediakan 72 pemuas hawa nafsu sex di sorga untuk tiap tiap islam. Padahal sorga itu kudus dan suci, di dalamnya tidak ada aktifitas seksual atau pemuasan hawa nafsu. Lagi-lagi Olloh swt terbukti sangat ngawur dan punya otak cabul yang hanya memikirkan tentang sex, sex dan sex.

Response :
Sememangnya syurga itu suci (kudus) namun anda perlu ketahui bahawa seks hanya menjadi jijik apabila :
* perbuatan seks itu dilakukan di dunia yang mana dunia dijadikan sebagai tempat ujian sedangkan syurga merupakan tempat balasan ganjaran.

* Adanya hukum larangan berzina sedangkan di syurga tidak ada lagi hukum larangan berzina dan syurga tidak terikat lagi dengan sistem dosa-pahala.

Sila berikan SATU DALIL dimana dinyatakan dalam Quran bahawa Allah SWT akan menyediakan 72 bidadari. Saya bersiap murtad atau leher saya dipenggal jika anda mampu berikan dalil dalam Quran bahawa Allah memberikan 72 bidadari.

Berkenaan 72 bidadari telah saya jawab disini :
– https://muslim-apologetic-borneo.com/menjawab-christian-prince-dr-zakir-naik-dan-72-bidadari/

Nampaknya anda lupa bahawa dalam Bible anda sendiri menyokong argument Islam yang mana Bible sendiri menyatakan tentang bidadari antara salah satu balasan ganjaran syurga kepada ahli syurga dalam Matthew 22:24-32 dan Matthew 19:12-29. Mari kita baca :

01 – Matthew 22:24-32
“Guru, Musa mengatakan, bahwa jika seorang mati dengan tiada meninggalkan anak,saudaranya harus kawin dengan isterinya itu dan membangkitkan keturunan bagi saudaranya itu.Tetapi di antara kami ada tujuh orang bersaudara. Yang pertama kawin, tetapi kemudian mati. Dan karena ia tidak mempunyai keturunan, ia meninggalkan isterinya itu bagi saudaranya.Demikian juga yang kedua dan yang ketiga sampai dengan yang ketujuh.Dan akhirnya, sesudah mereka semua, perempuan itupun mati.Siapakah di antara ketujuh orang itu yang menjadi suami perempuan itu pada hari kebangkitan? Sebab mereka semua telah beristerikan dia.”Yesus menjawab mereka: “Kamu sesat, sebab kamu tidak mengerti Kitab Suci maupun kuasa Allah!Karena pada waktu kebangkitan orang tidak kawin dan tidak dikawinkan melainkan hidup seperti malaikat di sorga.Tetapi tentang kebangkitan orang-orang mati tidakkah kamu baca apa yang difirmankan Allah, ketika Ia bersabda:Akulah Allah Abraham, Allah Ishak dan Allah Yakub? Ia bukanlah Allah orang mati, melainkan Allah orang hidup.”
[Matthew 22:24-32]

Ayat ini menjelaskan bahawa bahawa tidak ada perkahwinan lagi disyurga. Ini serasi dengan syurga dalam Islam bahawa sememangnya tidak ada lagi acara perkahwinan dalam syurga kerana syurga itu adalah tempat balasan ganjaran yang mana tidak lagi terikat dengan dosa dan pahala. Terjadinya perkahwinan di dunia kerana kita harus memahami bahawa Dunia ini adalah tempat Ujian Allah. Jadi,apabila disebut tempat pentas Ujian Allah,maknanya kita terikat dengan dosa-pahala. Jadi Allah berikan garis panduan bagaimana tercela dari perbuatan2 yang mencetuskan Dosa-Pahala. Di Dunia ini,Allah telah tetapkan peraturan bahawa berzina sebelum kahwin adalah dosa. Jadi untuk elakkan dari dosa,harus berkahwin.

Dengan perkahwinan,harus ada ikatan sah baru boleh melakukan hubungan intim. Namun di Syurga, suda tidak lagi terjadi sistem Dosa-Pahala….tidak ada lagi perlu sistem ikatan sah kahwin. Makanya,apa sahaja yang dilakukan dalam Syurga adalah bebas dan tidak lagi wujud cetusan Dosa-Pahala kerana Syurga adalah tempat balasan ganjaran. Sebab itu Jesus katakan dalam ayat seterusnya dengan memberi perumpamaan bahawa kehidupan kita di syurga seperti malaikat yang mana tidak lagi berdosa bila melakukan sesuatu hal. Jika benar seperti apa yang gereja ajar kepada anda,maknanya ada percanggahan antara Matthew 22:24-32 dengan Matthew 19:12-29 / Matthew 17:27-29 / Luke 24:48-52 / Job 19:20 -27 dan Dalam Matthew 22 :1-14.

Dan lagi satu,dalam ayat tersebut Jesus memberikan perumpamaan bahawa orang-orang dalam Syurga sudah seperti orang2 yang sudah sedia kahwin (Matthew 22:2-14) orang Saduki mengatakan tidak ada lagi Hari Kebangkitan (Matthew 22:23),makanya Jesus katakan mereka pembohong tidak kenal kitab suci dan kuasa Allah. Syurga dalam Islam selari dengan apa yang dikatakan dalam kitab Revelation 22:3,Revelation 21:27,Revelation 7:17,Revelation 17:14 dan Psalm 100:4.

02 – Matthew 19:12-29
“Ada orang yang tidak dapat kawin karena ia memang lahir demikian dari rahim ibunya, dan ada orang yang dijadikan demikian oleh orang lain, dan ada orang yang membuat dirinya demikian karena kemauannya sendiri oleh karena Kerajaan Sorga. Siapa yang dapat mengerti hendaklah ia mengerti.”Lalu orang membawa anak-anak kecil kepada Yesus, supaya Ia meletakkan tangan-Nya atas mereka dan mendoakan mereka; akan tetapi murid-murid-Nya memarahi orang-orang itu.Tetapi Yesus berkata: “Biarkanlah anak-anak itu, janganlah menghalang-halangi mereka datang kepada-Ku; sebab orang-orang yang seperti itulah yang empunya Kerajaan Sorga.”Lalu Ia meletakkan tangan-Nya atas mereka dan kemudian Ia berangkat dari situ.Ada seorang datang kepada Yesus, dan berkata: “Guru, perbuatan baik apakah yang harus kuperbuat untuk memperoleh hidup yang kekal?”Jawab Yesus: “Apakah sebabnya engkau bertanya kepada-Ku tentang apa yang baik? Hanya Satu yang baik. Tetapi jikalau engkau ingin masuk ke dalam hidup, turutilah segala perintah Allah.”Kata orang itu kepada-Nya: “Perintah yang mana?” Kata Yesus: “Jangan membunuh, jangan berzinah, jangan mencuri, jangan mengucapkan saksi dusta,hormatilah ayahmu dan ibumu dan kasihilah sesamamu manusia seperti dirimu sendiri.”Kata orang muda itu kepada-Nya: “Semuanya itu telah kuturuti, apa lagi yang masih kurang?”Kata Yesus kepadanya: “Jikalau engkau hendak sempurna, pergilah, juallah segala milikmu dan berikanlah itu kepada orang-orang miskin, maka engkau akan beroleh harta di sorga, kemudian datanglah ke mari dan ikutlah Aku.”Ketika orang muda itu mendengar perkataan itu, pergilah ia dengan sedih, sebab banyak hartanya.Yesus berkata kepada murid-murid-Nya: “Aku berkata kepadamu, sesungguhnya sukar sekali bagi seorang kaya untuk masuk ke dalam Kerajaan Sorga.Sekali lagi Aku berkata kepadamu, lebih mudah seekor unta masuk melalui lobang jarum dari pada seorang kaya masuk ke dalam Kerajaan Allah.”Ketika murid-murid mendengar itu, sangat gemparlah mereka dan berkata: “Jika demikian, siapakah yang dapat diselamatkan?”Yesus memandang mereka dan berkata: “Bagi manusia hal ini tidak mungkin, tetapi bagi Allah segala sesuatu mungkin.”Lalu Petrus menjawab dan berkata kepada Yesus: “Kami ini telah meninggalkan segala sesuatu dan mengikut Engkau; jadi apakah yang akan kami peroleh?”Kata Yesus kepada mereka: “Aku berkata kepadamu, sesungguhnya pada waktu penciptaan kembali, apabila Anak Manusia bersemayam di takhta kemuliaan-Nya, kamu, yang telah mengikut Aku, akan duduk juga di atas dua belas takhta untuk menghakimi kedua belas suku Israel.Dan setiap orang yang karena nama-Ku meninggalkan rumahnya, saudaranya laki-laki atau saudaranya perempuan, bapa atau ibunya, anak-anak atau ladangnya, akan menerima kembali seratus kali lipat dan akan memperoleh hidup yang kekal.Tetapi banyak orang yang terdahulu akan menjadi yang terakhir, dan yang terakhir akan menjadi yang terdahulu.”
[Matthew 19:12-29]

ayat itu mula2 menjelaskan bahawa ada orang yang tidak dapat berkahwin kerana suda tertulis suratan takdirnya semasa dalam rahim ibunya lagi. Dan ayat ke 14 menjelaskan dimana Jesus katakan bahawa anak2 (yang belum akil baligh) tersebut akan menjadi empunta kerajaan syurga (jika anak2 itu mati dalam keadaan masi belum akil baligh)….ingat point ini….kami tafsir sedemikian kerananya itu tafsiran yang tepat merujuk untuk anak2 yang didoakan oleh Jesus (pada ayat 13).

Dan ayat 16-17 Jesus menjelaskan bahawa jika ingin perolehi hidup yang kekal,ikutilah perintah Allah (ini selaras dengan ayat Matthew 5:17-20 yang mana Jesus datang bukan untuk lenyapkan 10 Hukum Torah seperti mana di jelaskan dalam ayat 18-19…makanya harus ikuti segala perintah tuhan). Dan ayat ke21,Jesus jelaskan lagi jika ingin kesempurnaan amalan,perbanyakkan sedekah/zakat dan ikuti ajaran Jesus selaku Nabi (Sunnah Nabi). Orang yang bertanya itu berasa sedih kerana dia kaya,makanya harus lakukan apa yang dikatakan oleh Jesus (dalam ayat 22).

Dan Jesus katakan dalam ayat 23-24 bahawa,sangat sukar orang berharta masuk syurga dengan perumpamaan bahawa betapa susah Unta masuk lubang jarum (susah dari akal logik),tapi lagi susah orang kaya masuk syurga. Pada ayat 25,mreka bertanya kepada Jesus,jika demikian,dengan apakah (orang kaya) boleh diselamatkan (masuk syurga)???. Maka Jesus jawab dalam ayat 26 bahawa bagi manusia tidak ada yang dapat membantu,melainkan dengan Rahmat Allah (bagi Allah,segala sesuatu yang mungkin)…

Dan pada ayat ke 27,mereka bertanya bahawa mereka telah lakukan segala apa yang dinyatakan dan telah terus mengikuti segala ajaran Jesus,apakah ganjaran yang mereka dapat??…maka ayat 28-29 inilah,Jesus jawab :
“Aku berkata kepadamu, sesungguhnya pada waktu penciptaan kembali (maksudnya di Hari Pengadilan padang Mashyar yang mana semua manusia dibangkitkan kembali @ Afterlife),apabila Anak Manusia bersemayam di takhta kemuliaan-Nya kamu, yang telah mengikut Aku, akan duduk juga di atas dua belas takhta untuk menghakimi kedua belas suku Israel (maksudnya Jesus akan dinaungi di bawah Arasy Tuhan ketika itu bersama dibawah 12 hawariyyun untuk menjadi saksi kepada umat Israel di Hari Pengadilan).

Dan ayat ke 29 menjelaskan bahawa setiap orang yang beriman kepada baginda dengan meninggalkan harta termasuk isteri dan anak2 AKAN MENDAPAT 100X KALI LIPAT GANJARAN DI SYURGA DAN KEKAL ABADI BAHAGIA. Dan ayat ke30,disini berkait rapat dengan Hadith Nabi Muhammad SAW. Ianya menjelaskan bahawa yang umat yang terakhir datang ke dunia menjadi yang terawal dahulu di Akhirat.

Selari dengan Hadith Nabi Muhammad SAW :
“Kami adalah umat terakhir, namun pertama pada hari kiamat. Kamilah yang pertama kali masuk surga. Walaupun mereka mendapatkan kitab suci sebelum kami dan kami mendapatkan kitab suci setelah mereka. Lalu mereka berselisih dan kami ditunjukkan Allah kepada kebenaran dalam hal yang mereka perselisihkan. Inilah hari mereka, yang mereka berselisih padanya, dan Allah tunjukkan kepada kita”. Beliau Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda lagi: “Hari Jum’at, adalah hari kita, dan esoknya hari Yahudi, dan setelah esok adalah hari Nasrani.”
[Hadith Sahih Muslim].

“Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh, sesungguhnya mereka beroleh syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; tiap-tiap kali mereka diberikan satu pemberian dari sejenis buah-buahan syurga itu, mereka berkata: “Inilah yang telah diberikan kepada kami dahulu”; dan mereka diberikan rezeki itu yang sama rupanya (tetapi berlainan hakikatnya), dan disediakan untuk mereka dalam syurga itu pasangan-pasangan, isteri-isteri yang sentiasa bersih suci, sedang mereka pula kekal di dalamnya selama-lamanya.”
[Al-Baqarah 2:25]

Dari Abu Sa’id dan Abu Hurairah R.A, Rasulullah bersabda : “Jika penduduk Syurga sudah masuk ke Syurga, maka ada yang berseru: ‘Sesungguhnya kalian akan hidup dan tidak akan mati, kalian akan tetap sIhat dan tidak akan sakit, kalian akaN tetap muda tidak akan tua, kalian juga akan selalu hidup senang dan tidak akan mendapat kesusahan”.
[Sahih Muslim,Ahmad dan Tirmizi]

Syurga dalam Bible sama seperti syurga dalam Quran. Mari kita periksa,
“maka anak-anak Allah melihat, bahwa anak-anak perempuan manusia itu cantik-cantik, lalu mereka mengambil isteri dari antara perempuan-perempuan itu, siapa saja yang disukai mereka.”
[Genesis 6:2]

pelacur dan wanita sundal dahulu masuk syurga..
“Kata Yesus kepada mereka: “Aku berkata kepadamu, Sesungguh nya pemungut-pemungut cukai dan PEREMPUAN-PEREMPUAN SUNDAL akan mendahului kamu MASUK KE DALAM KERAJAAN ALLAH.”
[Matthew 21:31]

syurga Kristian terlalu sempit :
“Kota itu bentuknya empat persegi, panjangnya sama dengan lebarnya. Dan ia mengukur kota itu dengan tongkat itu: dua belas ribu stadia; panjangnya dan lebarnya dan tingginya sama.Lalu ia mengukur temboknya: seratus empat puluh empat hasta, menurut ukuran manusia, yang adalah juga ukuran malaikat.”
[Revelation 21:16-17]

berfoya-foya dengan gadis-gadis dalam syurga melalui minyak :
“Gadis-gadis yang bodoh berkata pada gadis-gadis yang bijaksana, berikanlah kami sedikit dari minyakmuitu, sebab pelita kami hampir padam.Tetapi jawab gadis-gadis yang bijaksana itu : Tidak, nanti tidak cukup untuk kami dan untuk kamu. Lebih baik kamu pergi ke penjual minyak dan beli disitu.”“Akan tetapi waktu mereka sedang pergi untuk membelinya, datanglah mempelai itu dan mereka telah siap sedia masuk bersama-sama dengan dia ke ruang perjamuan kawin, lalu pintu ditutup.”
[Matthew 25:8-10]

dan yang masuk syurga hanya Israel sahaja. Bahkan yang goyyim seperti missionaries,jangan berharap akan dapat masuk syurga. Bukan saya yang mengatakannya tetapi Bible Kristian sendiri katakannya :
“Dan aku mendengar jumlah, mereka yang dimateraikan itu, seratu empat puluh empat ribu yg telah termateraikan dari semua suku keturunan Israel.”
[Revelation 7:4]

Jadi,jelas bahawa Bible Kristian sendiri akui apa yang Hadith Muhammad SAW jelaskan mengenai ganjaran seks dalam syurga adalah BENAR!

ALASAN NO.9 RUNTUH!

“Murtadin” menulis,
10. Alquran berkata bahwa olloh swt mempunyai dua tangan tapi keduanya numpuk di sebelah kanan. Berarti olloh swt memiliki cacat fisik atau bentuk tubuh yang tidak sempurna.

Response :
very good….mari kita baca ayat-ayat tersebut :

Dari Abdullah bin ‘Amr R.A berkata: Rasulullah Sallallahu’Alaihi’Wasalam bersabda :
“Sesungguhnya orang-orang yang adil di sisi Allah pada hari kiamat di atas mimbar-mimbar dari nur di sebelah kanan Ar-Rahman dan kedua tangan-Nya adalah kanan.”
[Hadith Sahih Muslim No.1827 dan Nasaie No.5379]

Kalimat “اليمنى” (Al-Yumnaa) yang membawa maksud “Kanan” dalam ungkapan Mutasyabihah Arabiyyah atau ungkapan Alegoris merujuk maksud – kekuasaan,kemuliaan dan kekuatan BUKAN maksud tangan secara zahir seperti tangan manusia. Dan ini di dukung oleh Bible sendiri yang mana kata “kanan” dalam Hebrew menyebut “יָמִין” (Ha Yamin) dalam penghayatan Judah Israel dipakai dalam mengungkapkan kebaikan,kekuasaan atau kemuliaan atau kekuatan. Kata “kanan” sering digunakan oleh orang-orang Arab dan Judah sebagai simbol kekuasaan dan kekuatan (Psalm 118:16). Maka sebab itu mengapa dalam mana-mana kitab suci baik Quran,Torah,Zabur,Injeel,kitab-kitab para Nabi termasuk Hadith Muhammad tidak pernah memakai istilah “kiri”,”belakang” atau “depan” merujuk kepada tindakan ketuhanan dari Tuhan.

kita kaji ayat-ayat dibawah ini :

“Tangan kanan-Mu TUHAN,mulia karena kekuasaan-Mu dan tangan kanan-Mu TUHAN, menghancurkan musuh.”
[Exodus 15:6]

“Engkau mengulurkan tangan kanan-Mu; bumipun menelan mereka.”
[Exodus 15:12]

Berkatalah ia: “TUHAN datang dari Sinai dan terbit kepada mereka dari Seir; Ia tampak bersinar dari pegunungan Paran dan datang dari tengah-tengah puluhan ribu orang yang kudus; di sebelah kanan-Nya tampak kepada mereka api yang menyala.”
[Deuteronomy 33:2]

Jadi jika anda ingin permasalahkan “Tangan Kanan Allah” yang anda tuduh sebagai cacat,maka anda harus juga setuju dan akui bahawa Bible juga menjelaskan kecacatan Tuhan sebab tidak memiliki Tangan Kiri. Lain kali sebelum menuduh Tuhan cacat sebab memiliki dua (02) tangan kanan,belajar dahulu Lughah Nahu wa Sorof bahasa Semitic seperti Arabic,Proto-Aramaic,Qibti,Aramaic Syriac dan Hebrew.

Entiti kewujudan Allah tidak seperti makhluk seperti mana Firman-Nya :
“Tidak ada sesuatu pun yang serupa dengan Dia…”
[Asy-Syura 42:11 dan Al-Ikhlas 112:4]

Untuk lebih terperinci,sila rujuk sumber ini :
– https://www.livingislam.org/k/ha_e.html
– http://pureislaam.com/2016/03/20/allahs-two-hands/
– https://islamqa.info/en/answers/151794/the-divine-attributes-are-to-be-affirmed-in-a-literal-sense-not-metaphorical

ALASAN NO.10 RUNTUH!

“Murtadin” menulis,
11. Alquran berkata bahwa olloh swt ternyata tukang tipu. Aneh bila mengaku Tuhan tapi masih ternyata masih suka tipu tipu.

Ini bukti ayatnya :

اِنَّ الْمُنٰفِقِيْنَ يُخٰدِعُوْنَ اللّٰهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ ۚ وَاِذَا قَامُوْۤا اِلَى الصَّلٰوةِ قَامُوْا كُسَالٰى ۙ يُرَآءُوْنَ النَّاسَ وَلَا يَذْكُرُوْنَ اللّٰهَ اِلَّا قَلِيْلًا ۖ
innal-munaafiqiina yukhoodi’uunalloha wa huwa khoodi’uhum, wa izaa qoomuuu ilash-sholaati qoomuu kusaalaa yurooo`uunan-naasa wa laa yazkuruunalloha illaa qoliilaa

“Sesungguhnya orang munafik itu hendak menipu Allah, tetapi Allah-lah yang menipu mereka.
(QS. An-Nisa’ 4: Ayat 142)

Ini ayat alquran lainnya yang membuktikan bahwa olloh swt memang ahlinya tukang tipu :
Allah SWT berfirman:

وَمَكَرُوْا وَمَكَرَاللّٰهُ ۗ وَاللّٰهُ خَيْرُ الْمَاكِرِيْنَ٪
wa makaruu wa makarollaah, wallohu khoirul-maakiriin

“Dan mereka membuat tipu daya, maka Allah pun membalas tipu daya. Dan Allah sebaik-baik pembuat tipu daya.”
(QS. Ali ‘Imran 3: Ayat 54)
Olloh swt terbukti hanya oknum pembuat tipu daya. Masih mau percaya pada tipu dayanya?

Response :
Tuduhan ini telah basi yang mana tuduhan ini berasal dari Pendeta Suradi Ben Abraham dan Hamran Ambrie. Mereka adalah pelopor mula-mula mencetuskan tuduhan ini di Nusantara. Tapi tidak mengapa,kita akan jawab secara sederhana.

Perkataan “خَيْرُ الْمَاكِرِيْنَ” (Khairul Makireen) bermaksud “Sebaik-baik Perancang”. Perkataan “Makireen” dari akar kata “Makr” yang bermaksud “to plan”. Perkataan “Makara” boleh dituju kepada perkara negative atau perkara positif. Dalam ayat Ali-Imran 3:54 apabila Judah Israel ingin merancang (Makara) untuk menangkap dan menyalib Jesus Christ pbuh,ianya adalah satu perancangan kejahatan. Dan apabila Allah mmembalas rancangan mereka (Judah Israel) dengan menyelamatkan Jesus Christ pbuh dari disalib dan dibunuh,maka itu adalah satu rancangan yang baik dari Allah. Allah membalas rancangan jahat Israel Judah.

Muslim scholar – Anwer Mahmoud Zanaty menyatakan :
The word “Makr” has two meanings:
1. Plotting or planning evil intent.
2. Planning for a good purpose: ‘Wa Makaru wa Makara Allah wa’LLahu Khairul Makereen’ (Surah Aali Imran 3:54. They planned and Allah planned and Allah is the best of planners’.
Makara = they plotted. Makara = He planned.
Makkar = plotter.
Makereen = plotters
[Glossary Of Islamic Terms: English–Arabic – By Anwer Mahmoud Zanaty page 131 – 132]

Muslim Scholar – Maulana Muhammad Shaffi berkata dalam dua bahagian iaitu bahagian pertama dia mengatakan :
“In these verses (Quran 3:54) the miraculous event of the Ascension of Sayyidina Eesa (Jesus Christ) has been mentioned. ‘And they made a move’ refers to the evil designs of the Jews who planned to arrest him and to get him crucified. The next sentence i.e., ‘and Allah made a move’ refers to the plan designed by Allah Almighty to save his Prophet Eesa (Jesus) from their ill designs. Let us begin with … translated as ‘and Allah is the best of those who make moves’. The word, makr in Arabic denotes a subtle and secret move or plan. If this is for a good purpose, it is good; and if this is for a bad purpose, it is bad. It is why the restriction of saiyy (… : evil) was placed with makr (…: move, plan) in: … (And evil plan besets none but its perpetrator – 35:43).
[Ma’arifulul-Qur’an volume 2, page 76 – 77]

Bahagian dua,Maulana Muhammad Shaffi berkata lagi :
“The word “Makr” used in verse 21:… (say, ‘Allah is more swift in making plans’) means secret plan or move that could be good or bad. Whenever this word has become a part of the local language, care should be taken that it is not rendered as deception’. … It is obvious that Allah Ta’ala is free from it. The warning given in verse 23: … (your rebellion is, in fact, against your own-selves) tells us that the curse of injustice is certain and, much before matters are settled in the hereafter, one who is guilty of doing injustice must suffer from its evil consequences in this world as well. The Holy Prophet has said: ‘Allah Ta’ala hastens to repay mercy shown to relatives and favour done to people (whereby its blessings start becoming visible in this world, much before the Hereafter). And He hastens to repay injustices done and relationships severed (in that its consequences have to be faced within the life of this world). (reported by Tirmidhi and Ibn Majah with a hasan chain of narrators)
In another Hadith narrated by Sayyidah A’ishah…, the Holy Prophet said, ‘there are three sins the curse whereof falls on the sinner himself: Injustice, breach of trust and deception.’ (Reported by Abu ash-Shaykh and Ibn Marduwayh in Tafsir).”
[Ma’arifulul-Qur’an volume 4, page 538]

Jadi dalam ayat itu,orang Israel Judah merancang untuk membunuh dan menyalib Jesus Christ pbuh tetapi Allah membalas rancangan mereka dengan menyelamatkan Jesus Christ pbuh dari dibunuh dan disalib. Maka dengan itu,Allah Maha Sebaik-baik Perancang.

Untuk penjelasan lebih terperinci,boleh rujuk sumber disini :
– https://discover-the-truth.com/2015/01/24/response-to-critics-claim-allah-is-a-deceiver-quran-354/
– http://spencerwatch.com/2010/08/15/silencing-spencer-taqiyya-and-kitman-are-part-of-judeo-christian-belief/
– http://www.answering-christianity.com/sami_zaatri/rebuttal_to_sam_shamoun_22.htm

Kini giliran saya “putar meja” kepada anda. Mari kita buktikan dalam Bible anda bahawa Tuhan Israel adalah Maha Penipu dalam tujuh (07) ayat :

01 – Tuhan menipu Nabi-Nya sendiri :
“Kalau seorang nabi telah ditipu sehingga memberi jawaban yang salah, Akulah yang telah menipunya. Aku, TUHAN Yang Mahatinggi akan mengucilkan dia dari orang-orang Israel.”
[Ezekiel 14:9]

02 – Tuhan mengizinkan ruh menipu semua Nabi dan Dia meletakkan ruh pendusta ke atas para Nabi-Nya :
Kemudian tampillah suatu roh, lalu berdiri di hadapan TUHAN. Ia berkata: Aku ini akan membujuknya. TUHAN bertanya kepadanya: “Dengan apa?”. Roh itu menjawab,”Aku akan pergi dan membuat semua nabi Ahab membohong”. TUHAN berkata,”Baik, lakukanlah itu, engkau akan berhasil membujuk dia”. Kerana itu, sesungguhnya TUHAN telah menaruh roh dusta ke dalam mulut nabi-nabimu ini sebab TUHAN telah menetapkan untuk menimpakan malapetaka kepadamu.”
[2 Chronicles 18:21-22 dan 1 Kings 22:20-23]

03 – Tuhan adalah penyebab pemimpin manusia tersesat :
“Dia menyebabkan para pemimpin dunia kehilangan akal dan membuat mereka tersesat di padang belantara yang tidak ada jalannya.”
[Job 12:24]

04 – Tuhan menjadikan orang fasik dan pendusta menjadi tersesat sejak dari lahir
“Malah sesuai dengan niatmu kamu melakukan kejahatan,tanganmu menjalankan kekerasan di bumi. Sejak lahir orang-orang fasik telah menyimpang, sejak dari kandungan pendusta-pendusta telah sesat.”
[Psalm 58:3-4]

05 – Tuhan meltakkan kehinaan dan menyesatkan para pemuka :
“Ditumpahkan-Nya kehinaan ke atas orang-orang terkemuka dan dibuat-Nya mereka mengembara di padang tandus yang tiada jalan.”
[Psalm 107:40]

06 – Tuhan membiarkan manusia-manusia dalam keadaan tersesat dan tertipu
“Ya TUHAN, mengapa Kau biarkan kami tersesat? Mengapa Engkau menegarkan hati kami sehingga kami tidak takut kepada-Mu? Kembalilah demi hamba-hamba-Mu, demi umat-Mu, milik pusaka-Mu.”
[Isaiah 63:17]

07 – Tuhan memberikan kesesatan kepada mereka yang percaya kepada dusta :
“Dan itulah sebabnya Allah mendatangkan kesesatan atas mereka yang menyebabkan mereka percaya akan dusta.”
[2 Thessalonians 2:11]

Dalam Quran,TIDAK ADA SATU DALIL memberitahu bahawa Tuhan itu Maha Pendusta tapi dalam Bible jelas memberitahu bahawa Tuhan Israel adalah penyesat dan pendusta. Tujuh (07) ayat di atas jelas membuktikannya,ingin saya tambahkan lagi?? selebihnya sila rujuk disini :
– https://discover-the-truth.com/2013/08/28/bible-yahweh-best-of-deceivers/

ALASAN NO.11 RUNTUH!

“Murtadin” menulis,
12. Alquran membuktikan bahwa Olloh swt ternyata tidak maha tau. Sebab banyak hal yang “Belum Di ketahui” oleh olloh swt.

Ini bukti ayat alquran yang berkata bahwa olloh swt “Belum Mengetahui”

Allah SWT berfirman:

اَمْ حَسِبْتُمْ اَنْ تُتْرَكُوْا وَلَـمَّا يَعْلَمِ اللّٰهُ الَّذِيْنَ جَاهَدُوْا مِنْكُمْ وَلَمْ يَتَّخِذُوْا مِنْ دُوْنِ اللّٰهِ وَلَا رَسُوْلِهٖ وَلَا الْمُؤْمِنِيْنَ وَلِيْجَةً ۗ وَاللّٰهُ خَبِيْرٌ بِۢمَا تَعْمَلُوْنَ٪
am hasibtum an tutrokuu wa lammaa ya’lamillaahullaziina jaahaduu mingkum wa lam yattakhizuu min duunillaahi wa laa rosuulihii wa lal-mu`miniina waliijah, wallohu khobiirum bimaa ta’maluun

“Apakah kamu mengira bahwa kamu akan dibiarkan (begitu saja), padahal Allah BELUM MENGETAHUI orang-orang yang berjihad di antara kamu dan tidak mengambil teman yang setia selain Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman.”
(QS. At-Taubah 9: Ayat 16)

Hadehhhh, olloh swt tidak maha tau tapi kok masih di anggap sebagai Tuhan.

Response :
Kalimat “يَعْلَمِ” (Ya’lami) bermaksud “menunjukkan” atau “memberitahu” atau “memaklumkan” atau “membuktikan” dan kebiasaan kalimat itu ditujukan kepada individu atau golongan yang diberitahu sebagai pihak ketiga. Jadi terjemahan yang benar disitu ialah :
“Adakah kamu berfikir bahawa kamu akan dibiarkan sedangkan belum menunjukkan bagi Allah orang-orang yang berjuang di antara kamu dan tidak mengambil teman setia selain daripada Allah,Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman? Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.”
[At-Tawbah 9:16]

Mari kita baca translation english :
“Do you think that you will be left while Allah has not yet made evident those among you who strive and do not take other than Allah, His Messenger and the believers as intimates? And Allah is Acquainted with what you do.”
[At-Tawbah 9:16]

atau terjemahan yang lebih jelas adalah seperti berikut :
“Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan dibiarkan padahal belum lagi terbukti kepada Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu dan yang tidak mengambil teman setia selain daripada Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang yang beriman?. Dan Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu kerjakan.”
[At-Tawbah 9:16]

Ayat dalam surah At-Tawbah 9:16 synonym dalam surah Ali-Imran 3:142 memakai kalimat yang sama iaitu “يَعْلَمِ” (Ya’lami),mari kita baca ayat itu seperti berikut :

أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَعْلَمِ اللَّهُ الَّذِينَ جَاهَدُوا مِنْكُمْ وَيَعْلَمَ الصَّابِرِينَ

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad diantaramu dan belum nyata orang-orang yang sabar.”
[Ali-Imran 3:142]

Jadi jelas bahawa ayat itu bukan menyatakan Allah tidak tahu tetapi ayat At-Tawbah 9:16 menerangkan bahawa orang-orang mukmin belum menunjukkan / membuktikan / menyatakan / memberitahu atau memaklumkan keikhlasan mereka dalam berjuang kepada Allah dan tidak mensyirikkan Allah,tidak mengkhianati Rasul Allah dan orang-orang beriman.

Banyak ayat dalam Quran memberitahu bahawa Allah Maha Mengetahui tetapi disini saya berikan dua (02) membuktikan bahawa sesungguhnya Allah adalah Tuhan Yang Maha Mengetahui :

“Katakanlah : Jika kamu menyembunyikan apa yang ada dalam hatimu atau kamu nyatakan,Allah pasti mengetahuinya. Dia mengetahui apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.”
[Ali-Imran 3: 29]

“Allah Maha Mengetahui yang ghaib dan yang nyata,Dia Yang Maha Agung lagi Yang Maha Tinggi. Sama saja siapa di antara kamu yang merahsiakan ucapannya dan siapa yang berterus terang dengannya dan siapa yang bersembunyi di malam hari dan berjalan di siang hari.”
[Al-Ra’d 13:9-10]

Sekarang giliran saya “putar meja” kepada anda. Bible membuktikan bahawa Tuhan Maha Tidak Tahu :

No.01 – Tuhan Oknum Anak (Jesus) Maha Tidak Tahu
Berdasarkan iman anda bahawa Jesus adalah Logos (firman) yang menjelma menjadi manusia. Maknanya Jesus Christ adalah tuhan oknum anak menurut iman Kristian anda. Jadi dalam Bible dapat diketahui bahawa dia (Jesus) terbatas pengetahuan :
* Jesus tidak tahu bila pohon Ara’ berbuah (Mark 11:11-14)
* Jesus tidak tahu siapa yang menyentuh jubahnya (Mark 5:21-43 dan Luke 8:40-56)
* Jesus tidak tahu bila hari Kiamat (Matthew 24:36 dan Mark 13:32)

No.2 – Tuhan Oknum Bapa @ Tuhan Israel Maha Tidak Tahu
Dalam keseluruhan Bible anda,tuhan ragu-ragu di atas ketidak tahuan-Nya dalam memberikan ilham pengetahuan kepada penulis kitab suci mengenai kepastian sehingga menyebut “kira-kira” :
* Kira-kira jam 3 malam (Matthew 14:25 dan Mark 6:48)
* kira-kira jam 3 (Matthew 27:46)
* Kira-kira jam 3 petang (Acts 10:3)
* Kira-kira jam 4 (John 1:39)
* Kira-kira jam 5 petang (Matthew 20:6)
* Kira-kira jam 5 (Matthew 20:9)
* Kira-kira jam 9 (Acts 23:23)
* Kira-kira jam 9 pagi (Matthew 20:3)
* Kira-kira jam 12 (Luke 23:44 dan John 19:14)
* Kira-kira pukul 12 (Matthew 20:5 / John 4:6 dan Acts 10:9)
* Kira-kira 2 jam (Acts 19:34)
* Kira-kira 3 jam (Acts 5:7)
* Kira-kira 12 orang (Acts 19:7)
* Kira-kira 20 orang (I Samuel 14:14)
* Kira-kira 400 orang (I Samuel 25:13 / I Kings 22:6 dan Acts 5:36)
* kira-kira 600 orang (I Samuel 14:2 dan I Samuel 23:13)
* Kira-kira 1000 orang (Judas 9:49)
* kira-kira dua atau tiga ribu orang (Joshua 7:3)
* kira-kira 3000 orang (Joshua 7:4 dan Judas 16:27)
* kira-kira 3000 jiwa (Acts 2:41)
* kira-kira 4000 orang (I Samuel 4:2 dan Mark 8:9)
* kira-kira 5000 orang (Joshua 8:12)
* kira-kira 5000 lelaki (Matthew 14:21 / Luke 9:14 / John 6:10 dan Acts 4:4)
* Kira-kira 10 000 orang (Judas 3:9)
* kira-kira 15 000 orang (Judas 8:10)
* kira-kira 40 000 orang (Joshua 4:13)
* Kira-kira 8 hari (Luke 9:28)
* kira-kira 10 hari (I Samuel 25:38)
* Kira-kira 3 bulan (Genesis 38:24 dan Luke 1:56)
* kira-kira 12 tahun (Luke 8:42)
* kira-kira 30 tahun (Luke 3:23),
* kira-kira 100 tahun (Romans 4:19)
* kira-kira 450 tahun (Acts 13:20)
* Kira-kira 50 kaki (John 19:39)
* kira-kira 200 hasta (John 21:8)
* kira-kira 2000 ekor babi (Mark 5:13)
* kira-kira 2 mil (John 11:18).

Apakah anda mampu menjelaskannya?? Saya harap Ruh Kudus mampu memberikan jawapan kepada anda!

ALASAN NO.12 RUNTUH!

“Murtadin” menulis,
13. Inilah kesalahan alquran lainnya, di mana olloh swt katanya lebih dulu menciptakan siang dan malam padahal bumi belum di ciptakan.
Setelah terjadi proses Siang dan malam barulah katanya olloh swt menciptakan bumi. Bukankah seharusnya bumi di ciptakan terlebih dahulu supaya bisa terjadi proses Siang dan malam? Tetapi olloh swt memang super ngawur,sebab olloh swt dalam alquran berkata bahwa proses siang dan malam sudah terjadi walaupun bumi belum di ciptakan. Sangat aneh bin tolol bila olloh swt mengaku sebagai Tuhan tetapi tidak tau urutan proses penciptaan. Itu memang karena bukan dia yang menciptakan sehingga olloh swt menjadi kebingungan dan ngawur.
Ini bukti ayatnya :

(QS. An-Nazi’at 79: Ayat 28 – 30)

رَفَعَ سَمْكَهَا فَسَوّٰٮهَا ۙ
rofa’a samkahaa fa sawwaahaa

“Dia telah meninggikan bangunan langit itu lalu menyempurnakannya,”
(QS. An-Nazi’at 79: Ayat 28)

وَ اَغْطَشَ لَيْلَهَا وَاَخْرَجَ ضُحٰٮهَا ۖ
wa aghthosya lailahaa wa akhroja dhuhaahaa

“dan Dia menjadikan malamnya dan menjadikan siangnya.”
(QS. An-Nazi’at 79: Ayat 29)

وَالْاَرْضَ بَعْدَ ذٰلِكَ دَحٰٮهَا ۗ
wal-ardho ba’da zaalika dahaahaa

“Dan setelah itu bumi Dia hamparkan.”
(QS. An-Nazi’at 79: Ayat 30).

Cobalah lihat di ayat 28 katanya : olloh swt menciptakan langit.
Di ayat 29 : si olloh langsung menciptakan siang dan malam.
Lalu di ayat 30 : barulah bumi di ciptakan.

(Olloh swt memang sangat ngawur dan kacau karena olloh swt memang bukan Tuhan)

Response :
kih…kih…kih….kenyataan anda ini sangat melucukan. Inilah akibat apabila ketiadaan ilmu tetapi kebencian terhadap Islam meluap-luap. Bible sendiri tidak mampu buktikan kebenaran dan tidak mampu difahami,inikan pula ingin cari kesalahan Quran. Disini saya akan jawab secara sederhana sahaja sebab jika saya terangkan secara jelas panjang lebar,anda tidak akan mampu hadam.

Pertama sekali ingin saya katakan bahawa proses penciptaan Samaawa wa Al-Ardh (Langit dan Bumi) ada dua iaitu :
* Ibtida’ul Khalqi
* Taswiyah’ul Khalqi

Dalam surah Al-Fussilat 41:9-12 dinyatakan bahawa Allah telah menciptakan bumi terlebih dahulu sebelum langit. Maknanya secara Ibtida’ul Khalqi,bumi telah lebih awal diciptakan bila di bandingkan dengan langit.

Kedua – dalam surah An-Naziat 79:27-33 merujuk Taswiyah’ul Khalqi yang mana Langit dan Bumi telah ada diciptakan,hanya tinggal disempurnakan sahaja penciptaannya. Sebab itu mengapa Allah katakan,
“Dia meninggikan langit itu lalu MENYEMPURNAKANNYA.”
[An-Naziat 79:28]

Maknanya,dalam surah An-Naziat 79:30 itu bukan menyatakan Bumi baru diciptakan tetapi disempurnakan dengan meluaskannya (“dahaha” means spread out) atau menghamparkannya kerana sebelum itu,Bumi telah pun diciptakan dalam surah Al-Fussilat 41:9-12,hanya tinggal di sempurnakan dalam An-Naziat 79:27-33.

Jadi,rumusan ringkasnya begini :
* Bumi diciptakan – Ibtida’ul Khalqi (Al-Fussilat 41:9-12)
* Bumi disempurnakan – Taswiyah’ul Khalqi (An-Naziat 79:30)

Sekarang giliran saya “putar meja” kepada anda…Saya berikan satu (01) sahaja kesalahan Bible dalam penciptaan alam cukup meruntuhkan ajaran Kristian. Mari kita baca :
“Pada mulanya Allah menciptakan langit dan bumi. Bumi belum berbentuk dan kosong; gelap gulita menutupi samudera raya, dan Roh Allah melayang-layang di atas permukaan air. Berfirmanlah Allah: “Jadilah terang.” Lalu terang itu jadi. Allah melihat bahawa terang itu baik, lalu dipisahkan-Nyalah terang itu dari gelap. Dan Allah menamai terang itu siang, dan gelap itu malam. Jadilah petang dan jadilah pagi, itulah hari pertama.”
[Genesis 1:4-5]

bercanggah dengan,
“Berfirmanlah Allah: “Jadilah benda-benda penerang pada cakrawala untuk memisahkan siang dari malam. Biarlah benda-benda penerang itu menjadi tanda yang menunjukkan masa-masa yang tetap dan hari-hari dan tahun-tahun dan sebagai penerang pada cakrawala biarlah benda-benda itu menerangi bumi.” Dan jadilah demikian. Maka Allah menjadikan kedua benda penerang yang besar itu, yakni yang lebih besar untuk menguasai siang dan yang lebih kecil untuk menguasai malam, dan menjadikan juga bintang-bintang.”
[Genesis 1:14-16]

Rumusan dua (02) ayat di atas :
* Ayat Genesis 1:1-2 mengatakan bahawa Ruh Allah melayang-layang di atas air yang mana air itu dalam cakrawala antara langit dan bumi kerana pada ayat pertama Allah telah ciptakan langit dan bumi. Kemusykilannya,dimana wujdunya air itu?

* Ayat Genesis 1:3-4 menyatakan bahawa Allah berfirman “Jadilah terang” dan ternag itu dipisahkan dari gelap,namun sehingga kini tidak diketahui bahagian alam mana yang terang.

* Ayat Genesis 1:5 menyatakan bahawa Allah menamakan yang terang itu siang dan gelap itu malam,maka itulah dinamakan Hari Pertama. Persoalannya,bagaimana ada siang dan malam sedangkan matahari belum diciptakan lagi??

* Dalam Genesis 1:14,Allah menjadikan penerang-penerang pada Cakrawala yang mana penerang-penerang itu menjadi tanda yang menunjukkan masa-masa yang tetap dan hari-hari dan tahun-tahun. Maknanya “penerang-penerang” yang dimaksudkan adalah matahari,bulan dan bintang-bintang. Namun sekali lagi Allah katakan dalam Genesis 1:16 bahawa Allah jadikan “penerang besar” menguasai siang dan “penerang kecil” menguasai malam. Jadi maknanya,Tuhan jadikan matahari dan Bulan. Apakah Tuhan bingung bahawa matahari dan bulan telah diciptakan sebelumnya (Genesis 1:14)?? Jadi apakah maknanya ada dua (02) matahari dan dua (02) bulan??

* Dalam Genesis 1:16 dikatakan Allah jadikan “penerang besar” menguasai siang yang bermaksud “penerang besar” itu merujuk matahari manakala “penerang kecil” menguasai malam yang bermaksud “penerang kecil” itu merujuk bulan. Maka ini bercanggah dengan Genesis 1:5 kerana bagaimana siang dan malam telah wujud dahulu dalam Genesis 1:5 sedangkan matahari dan bulan baru diciptakan kemudian dalam Genesis 1:16??

Apakah anda mampu menjelaskannya?? Saya harap Ruh Kudus mampu memberikan jawapan kepada anda!

ALASAN NO.13 RUNTUH!

“Murtadin” menulis,
14. Muhammad menyuruh isteri-isterinya untuk menyusukan sahabat – sahabatnya yang datang berkunjung ke rumahnya. Pantaskah menyuruh isteri sendiri menyusui pria pria lain? Bukankah itu merupakan sebuah perbuatan yang tidak pantas?

Response :
Isu ini telah basi dan isu ini asalnya adalah dari penipuan Missionaries Christianity 19 tahun lalu. Memandangkan hal ini berkenaan dengan Nasakh Wa Mansukh dan berkenaan dengan Muhadithhin,maka saya mempersilakan Muslim Apologetic – Waqar Akbar Cheema untuk meruntuhkan fitnah ini :

Exposing the lie of Quran’s lost verse about breastfeeding

نشرت بواسطة: Waqar Akbar Cheema 10:52 AM في Alleged Variants and Lost Verses , answered , Breastfeeding , lie , lost verses , Qur’an Preservation and Compilation , Quran , suckling , Waqar Akbar 1 تعليق واحد

There is a Hadith reported from Sayyidah Aisha (RA) which gives a notion as if some verse about five suckling was revealed and was recited till the death of the Holy Prophet (PBUH) which is obviously not found in any of the Quranic manuscripts known in history. The tradition goes as:

عَنْ عَائِشَةَ أَنَّهَا قَالَتْ كَانَ فِيمَا أُنْزِلَ مِنْ الْقُرْآنِ عَشْرُ رَضَعَاتٍ مَعْلُومَاتٍ يُحَرِّمْنَ ثُمَّ نُسِخْنَ بِخَمْسٍ مَعْلُومَاتٍ فَتُوُفِّيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَهُنَّ فِيمَا يُقْرَأُ مِنْ الْقُرْآنِ

—‘A’isha (Allah be pleased with, her) reported that it had been revealed in the Holy Qur’an that ten clear sucklings make the marriage unlawful, then it was abrogated (and substituted) by five sucklings and Allah’s Apostle (may peace be upon him) died and it was before that time (found) in the Holy Qur’an (and recited by the Muslims). (Sahih Muslim, Hadith 2634) —

This gives the impression that the verses was lost after the Holy Prophet (PBUH), if so, this is against the established Islamic idea that nothing was abrogated from the Quran after the Prophet and it is to-the-letter same as left by him.

Solitary reports do not prove things about Quran:

Many scholars have very strongly rejected this tradition. No doubt its chain of narrators is otherwise fine but when it comes to Quran then there must be mutawatir traditions to prove something to be a part of it. This is not the case regarding the issue in hand. It has only been reported this way so from Sayyidah Aisha (RA) through a single narrator and therefore learned scholars continue to contend the apparent meaning of this tradition.

Imam Nawawi writes in his monumental commentary of Sahih Muslim under this Hadith that scholars reject this tradition saying:

‘Quran is not proved from a solitary report (khabr wahid).’ (Sharah Al-Nawawi 5/183)

The words that attract our attention the most in this tradition are:

‘Allah’s Messenger (PBUH) died and it was before that time (found) in the Holy Qur’an (and recited by the Muslims).’

Now looking at the various versions of this tradition from Sayyidah Aisha we find it is only through a narrator, Abdullah bin Abi Bakr, that these words are narrated i.e. he is unique in relating these particular words. The other versions that are narrated through Qasim bin Muhammad and Yahya bin Saeed do not contain these words and as a matter of fact both of them are more reliable and trustworthy then Abdullah bin Abi Bakr as stated by Imam Tahawi in Mushkil al-Athaar 10/171.

It is narrator’s own assumption, not a fact:

Infact scholars have said this is merely an assumption on the part of the narrator Abdullah bin Abi Bakr. Imam Tahawi says;

وهذا ممن لا نعلم أحدا رواه كما ذكرنا غير عبد الله بن أبي بكر وهو عندنا وهم منه

‘This is something we do not know from any other narrator except Abdullah bin Abi Bakr and to us it is merely an assumption on his part.’ (Mushkil al-Athaar 5/73 under Hadith 1740)

Similarly Shaykh Ibn Arabi also calls it merely an assumption on the narrator’s part in his ‘Aardha al- Ahwazi 5/92.

Even five suckling’s command was abrogated:

Infact there are solid evidences that recitation and even the injunction about five breastfeeds was also abrogated in the lifetime of the Holy Prophet (pbuh).

In Musannaf Abdul Razzaq it is related that Sayyidah Aisha (RA) said:

لقد كان في كتاب الله عزوجل عشر رضعات ، ثم رد ذلك إلى خمس ، ولكن من كتاب الله ما قبض مع النبي صلى الله عليه وسلم

‘Indeed ten breastfeeds were mentioned in the Quran (as making marriage unlawful through foster relation), then it was changed by five and there was nothing but it was abrogated in the presence of the Holy Prophet (pbuh).’ (Musannaf Abdul Razzaq, Hadith 13928)

Shaykh Taqi Usmani says: ‘This tradition of Sayyidah Aisha is points that recitation of the five breastfeeds verse was abrogated before the death of the Prophet (PBUH).’ (Takmala Fath al- Mulhim 1/46)

This is true because Sayyidah Aisha lived long after the Holy Prophet (pbuh) and was there when Sayyidina Abu Bakr (RA), her father, got the first official copy of the Quran prepared and even at the time of Sayyidina Usman (RA) made multiple copies of the same. And we know Sayyidah Aisha (RA) held a very high position among the companions in matters of knowledge of the Quran and Sunnah. Also we know that some of the well known recitations (qir’aats) of the Holy Quran are traced back to Sayyidah Aisha (RA) and none of them contain any such words thus the opinion of the scholars that these particular words are only an assumption on part of the narrator is further supported by this.

Even a single suckle proves foster relation:

Infact there was a gradual change in the command regarding this issue. Firstly it was said that ten breastfeeds make marriage unlawful through foster relationship. Then it was abrogated by five and at last it was said that even a single suckle within infancy proves foster relationship.

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّهُ سُئِلَ عَنْ الرَّضَاعِ فَقُلْت : إنَّ النَّاسَ يَقُولُونَ لَا تُحَرِّمُ الرَّضْعَةُ وَلَا الرَّضْعَتَانِ قَالَ : قَدْ كَانَ ذَاكَ ، فَأَمَّا الْيَوْمَ فَالرَّضْعَةُ الْوَاحِدَةُ تُحَرِّمُ

Narrated Tawus from Ibn Abbas that he was asked about breastfeeding, so I said: People say that one or two suckling do not make (marriage) unlawful (through foster relations). He said: ‘It was like that but now even one makes unlawful.’ (Ahkaam al-Quran by Jassas 4/224)

Also it is related in Musannaf Abdul Razzaq:

Tawus (d. 106 A.H. and was a pupil of many companions including Sayyidah Aisha) said that:

كان لازواج النبي صلى الله عليه وسلم رضعات معلومات ، قال : ثم ترك ذلك بعد ، فكان قليله وكثيره يحرم

‘Wives of the Holy Prophet (pbuh) held that a specific number of breastfeeds prove the foster relation.’ He further said: ‘Then this (opinion) was later left thus now little or more suckling makes marriage unlawful.’ (Musannaf Abdul Razzaq, Hadith 13914)

Why changes in the command?
The wisdom behind this gradual change in the commandment was that in Arabia back then fostering other’s children was a normal practice and as it had implication on possible future marriages so the command was gradually made strict not to cause much consternation in the society.

Conclusion:
All this clarifies that the tradition, if critically examined, does not cast any doubt whatsoever on the Quran and its authenticity. Infact the recitation and the command regarding five breastfeeds was abrogated. One must either follow our rules of considering different narrations or muster up the courage to challenge their rationale.

(As the real intention was not to discuss the issue of jurisprudence that how many breastfeeds prove the foster relation, the details and further arguments can be seen in Takmala Fath al-Mulhim vol.1, commentary on Sahih Muslim by Shaykh Taqi Usmani)
Sumber :
– https://www.letmeturnthetables.com/2009/08/exposing-lie-of-qurans-lost-verse-about.html

Untuk lebih terperinci,boleh rujuk disini :
– https://www.letmeturnthetables.com/2011/06/there-is-no-adult-breastfeeding-in.html
– https://aliftaa.jo/QuestionEn.aspx?QuestionId=243#.XcvTRNUzbIU
– https://islamqa.org/hanafi/daruliftaa/8424
– https://abuaminaelias.com/islam-adult-breastfeeding/

ALASAN NO.14 RUNTUH!

“Murtadin” menulis,
15. Olloh swt ternyata masih BERDOA. Itu bukti lainnya bahwa olloh swt memang bukan Tuhan. Sebab jika seseorang berdoa, pasti ada oknum lain yang lebih tinggi darinya sebagai sarana yang akan : mendengar bahkan mengabulkan doa tersebut. Dalam hal ini alquran membuktikan bahwa olloh swt ketahuan berdoa. Ayat ini semakin memperjelas siapa sosok olloh swt yang sebenarnya, bahwa olloh swt itu bukan Tuhan yang benar melainkan ada seseorang yang berpura-pura berperan sebagai olloh swt. Siapakah orang yang dengan penuh tipu muslihat sengaja berpura-pura sebagai olloh swt? Jawabannya adalah : muhammad itu sendiri.

Ini bukti ayat alquran yang menyatakan bahwa olloh swt BERDOA :

Allah SWT berfirman:

اِنَّ اللّٰهَ وَمَلٰٓئِكَتَهٗ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِّ ۗ يٰۤـاَيُّهَا الَّذِيْنَ اٰمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا
innalloha wa malaaa`ikatahuu yusholluuna ‘alan-nabiyy, yaaa ayyuhallaziina aamanuu sholluu ‘alaihi wa sallimuu tasliimaa

“Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Wahai orang-orang yang beriman! Bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam dengan penuh penghormatan kepadanya.”
(QS. Al-Ahzab 33: Ayat 56)

Bershalawat itu artinya adalah : BERDOA

Dalam ayat di atas di katakan bahwa :
– Olloh swt berdoa
– malaikat berdoa
– umat Islam juga berdoa untuk muhammad.

Dari ayat ini secara tidak sadar pengarang alquran telah menempatkan derajat olloh swt dan malaikat setara dengan orang-orang islam itu sendiri yang masih harus perlu BERDOA untuk kepentingan muhammad.
Lalu doa yang mereka ucapkan itu di tujukan kepada siapa?

Response :
Very good…..isu ini pernah di isukan oleh Christian Apologetic Antarabangsa iaitu David Woods dan tuduhan beliau telah di jawab oleh Muslim Apologetic Antarabangsa – Muhammad Hijab yang mana dalam perdebatan mereka berdua (Muhammad Hijab vs David Woods),Muhammad Hijab telah menewaskan David Woods dengan meruntuhkan segala tuduhan David Woods sekaligus membongkar kesalahan Bible sehingga David Woods tidak mampu menjawab kembali secara mutlak. Video itu boleh dilihat disini :
– https://www.youtube.com/watch?v=ZyhvQ0O4yxI

Memandangkan tuduhan ini telah dijawab sekian lama,maka disini saya berikan jawapan secara sederhana. Apapun mari kita baca ayat Quran itu dahulu :
“Indeed, Allah and His angels confers blessing upon the Prophet. O you who have believed, ask Allah to confer blessing upon him and ask Allah to grant him peace.”
[Al-Ahzab 33:56]

“Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada Nabi. Wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya.”
[Al-Ahzaab 33:56]

Pertama sekali,ingin saya memberitahu bahawa ada beza kalimat “Yusolluna a’la” dengan kalimat “yusolluna lahu”. Dalam surah Al-Ahzab 33:56 menyebut “yusolluna a’la” (يُصَلُّونَ عَلَى). Kalimat A’la adalah harf Al-Jar yang mana apabila digandingkan kepada “Yusollu”,maka makna yang dimaksudkan BUKAN merujuk “berdoa” atau “bersembahyang” tetapi berbentuk “memberkati” atau “memuji” atau “memuliakan” atau “menghormati”. Jika dirujuk “berdoa” atau “bersembahyang” atau “berhubungan”,maka ayatnya harus menyebut “yusolluna lahu” (يُصَلُّونَ لاهو).

Dalam Lisan Al-Arab,satu perkataan membawa beberapa maksud mengikut kontekstualiti. Perkataan “Yusolluna” dari akar kata “salah” atau “Shila” yang boleh membawa beberapa maksud :
* berdoa
* memuji
* sembahyang
* memuliakan
* berhubungan” (dari akar kata Shila’)
* mengasihi
* memberkati
* menghormati
* mengampuni

Sama halnya dalam bahasa Semetic yang lain seperti Hebrew sebagai contoh perkataan “Shlam” yang membawa maksud :
* sejahtera
* damai
* berserah diri
* taat setia
* membayar

Ini juga sama seperti perkataan “ball” dalam English boleh membawa maksud “bola” ATAU “dance party”. Dan semua makna ini bergantung kepada zarfiyyah Contextuality. Sebagai contoh,perkataan “وَصَلِّ عَلَيْهِمْ” yang bermaksud “dan doakanlah untuk mereka”,apakah wajar menerjemah dengan ayat “solatlah kepada mereka”??. Ini kerana dalam Lisan Al-Arab,ayat “solatlah kepada mereka” harus di ucap “وَصَلِّ لهُمْ”.

Perkataan “Yusolluna” juga di gunakan dalam Al-Baqarah 2:157 dan Al-Ahzab 33:43 tetapi tidak ada seorang di antara pihak Kristian mengatakan Allah berdoa dalam dua (02) ayat tersebut tetapi apabila dalam surah Al-Ahzab 33:56,mengapa anda memaksa gunakan makna “Allah berdoa” kepada Muhammad saw walhal anda tidak tahu tentang Lisan Al-Arab??

Jadi jelas bahawa dalam surah Al-Ahzab 33:56 adalah merujuk keberkatan,kepujian,kemuliaan,kehormatan kepada Nabi Muhammad SAW dari Tuhan dan para malaikat.

Untuk lebih terperinci,sila rujuk sumber disini :
– http://www.answering-christianity.com/sami_zaatri/allahs_salat.htm
– https://discover-the-truth.com/2014/11/26/quran-3356-myth-allah-prays-to-muhammed-p/

Sekarang giliran saya bertanya dua (02) soalan :
01 – Jesus berdoa kepada Bapa (Tuhan) dalam Matthew 6:9-12 / Matthew 26:39 / John 17:3-26 dan Matthew 14:23. Apakah Jesus berdoa kepada dirinya sendiri??

02 – Melalui konsep Hosana,Jesus Christ yang kamu anggap tuhan juga meminta di doakan syafaat keselamatan,keberkatan dan kepujian dalam Mark 6:41,Matthew 23:39,Matthew 21:9,Luke 13:35,Luke 19:38 dan John 12:13. Apakah Jesus yang di anggap tuhan meminta jaminan keselamatan kepada dirinya sendiri???

ALASAN NO.15 RUNTUH!

“Murtadin” menulis,
Itulah bukti ketololan olloh swt dan kebodohan pengarang alquran yang membuat saya dan banyak orang lainnya harus meninggalkan islam dan tidak lagi mau percaya pada alquran. Dan masih sangat banyak lagi alasan lainnya mengapa manusia zaman sekarang sudah tidak pantas lagi percaya pada alquran yang terbukti banyak kelemahan dan kesalahannya itu. Tetapi tidak muat untuk di tuliskan di sini.

Response :
Semua tuduhan fitnah anda telah saya jawab secara mutlak dan saya cabar jika benar Islam adalah salah sesat dan Kristian adalah agama benar,maka silakan beri bantahan ilmiah terhadap semua jawapan-jawapan saya ini memandangkan anda mengaku sebagai murtad,pastinya anda memiliki kebijaksanaan dan ilmu pengetahuan yang luas. Saya bertaruh leher saya dipenggal atau saya bersiap murtad jika anda mampu runtuhkan semua hujah saya TANPA BANTAHAN MUTLAK KEMBALI dari saya.

Setelah saya teliti dan jawab semua tuduhan anda,saya hanya dapati kebodohan dan ketololan diri anda yang tidak mampu pertahankan agama Kristian yang mana terlalu banyak kesalahan membuktikan ajaran Kristian adalah agama yang salah,maka anda sanggup menipu dengan menyamar sebagai Murtadin kononnya kelihatan benar.

Belajar buka mata luas-luas dan lihatlah agama mana yang paling pesat berkembang diserata dunia. Dunia barat dilanda tsunami mualaf dengan pemelukan Islam beramai-ramai melalui anggaran purata 25 000 – 50 000 orang memeluk Islam seluruh dunia setiap setengah tahun (enam bulan) :
– https://www.pewforum.org/2015/04/02/religious-projections-2010-2050/
– https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/04/06/why-muslims-are-the-worlds-fastest-growing-religious-group/
– https://wayback.archive-it.org/all/20150429153811/http://www.pewforum.org/files/2015/03/PF_15.04.02_ProjectionsFullReport.pdf
– http://media.johnwiley.com.au/product_data/excerpt/47/04706745/0470674547-196.pdf
– http://www.wnrf.org/cms/next200.shtml
– https://learningenglish.voanews.com/a/islam-fastest-growing-religion/2733147.html
– https://foreignpolicy.com/2007/05/14/the-list-the-worlds-fastest-growing-religions/
– https://www.christiantoday.com/article/islam-is-worlds-fastest-growing-religion-will-equal-christianity-by-2050/51321.htm
– http://edition.cnn.com/WORLD/9704/14/egypt.islam/
– https://www.winnipegfreepress.com/arts-and-life/life/faith/religion-in-no-danger-of-disappearing-308609271.html
– https://www.nbcnews.com/news/religion/islam-fastest-growing-major-religion-coming-decades-report-n334986
– https://en.wikipedia.org/wiki/Growth_of_religion#Islam
– https://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_population_growth

Di United Kingdom sahaja,100 000 orang memeluk Islam pada tahun 2011 dan dikatakan akan terus meningkat pada tahun selepasnya :
– https://www.dailymail.co.uk/news/article-1343954/100-000-Islam-converts-living-UK-White-women-keen-embrace-Muslim-faith.html

Menurut data rasmi dari Pew Research Centre,seramai 500 000 orang memeluk Islam dalam lingkungan lima (05) tahun bermula dari 2011-2015. Maknanya satu (01) tahun bersamaan dengan 100 000 orang memeluk Islam :
– https://www.pewforum.org/2017/04/05/the-changing-global-religion-landscape/

Memang tidak dinafikan sememangnya wujudnya statistik tsunami murtad di beberapa tempat seperti Timur Indonesia dan Pakistan namun statistik murtad tidak begitu mampu menentang statistik mualaf pemelukan Islam. Maka sebab itu mengapa setiap saban tahun,Islam masih memegang Ranking No.1 “Agama Paling Pesat Di Dunia” selama 29 Tahun (1990-2019)!. Dan Islam akan terus berkembang dengan pesat di dunia sehingga 2050 seperti yang dijangkakan oleh cendikiawan Exegess dari golongan Atheist dan golongan pihak anda sendiri (Christianity).

Jadi menjadi ketololan dan kebodohan anda bertuhankan manusia apabila hanya mampu angan-angan dengan mengatakan bahawa ramai muslim telah murtad dari Islam. Hanya mimpi Kristian menjadi agama paling pesat di dunia.

Anda amat di alukan untuk membuat 1000 kesalahan Islam,kami sedia untuk menjawabnya secara ilmiah kerana Islam itu sentiasa ada jawapan disebabkan Islam adlaah agama yang benar!. Sila buktikan Islam adalah salah walau hanya satu. Saya berikan tempoh sehingga Hari Kiamat untuk buktikan Islam adalah agama walau seinci.

“Murtadin” menulis,
Kesimpulan :
olloh swt di dalam alquran itu memang bukanlah Tuhan, melainkan hanya sosok fiktif hasil karangan imajinasi muhammad doang.
Sedangkan Tuhan yang benar adalah: Tuhan yang di ceritakan dalam kitab suci Alkitab. Itulah Tuhan yang di sembah oleh par nabi nabi Israel. Sebagai catatan tambahan : Di luar bangsa Israel, tidak ada nabi selain nabi palsu.

Response :
Bible anda sendiri mengakui bahawa Allah adalah Tuhan Israel dan Tuhan seluruh alam. Allah dan YHWH merujuk Tuhan yang sama dan orang Judah Israel sendiri mengakui bahawa Allah adalah Nama Tuhan dan merupakan Tuhan Israel :
– https://www.youtube.com/watch?v=65zyICBKBPI
– https://www.youtube.com/watch?v=NJDAti_8ygI
– https://www.youtube.com/watch?v=nm12SOsgGlU
– https://www.youtube.com/watch?v=SaknxhVyEMY
– https://www.youtube.com/watch?v=gk6i0awfukg
– http://www.answering-christianity.com/allah1.htm
– http://www.answering-christianity.com/allah2.htm

Jangan lupa,Bible anda sendiri menyatakan bahawa tidak akan ada lagi Nabi yang bangkit dari kalangan Israel (Deuteronomy 34:10). Jadi apabila Allah utuskan Nubuwwah Muhammad SAW di kalangan bangsa Arab,ini telah pun dinyatakan juga dalam Bible anda sendiri iaitu dalam :
01-Genesis 49:3-10
02-Deuteronomy 18:18
03-Deuteronomy 33:2
04-Psalm 45:1-17
05-Psalms 72:8-17
06-Psalm 110:1-7
07-Song of Solomon 5:16
08-Isaiah 29:9-15
09-Isaiah 40:1-5
10-Isaiah 42:1-12
11-Isaiah 54:1-3
12-Daniel 7:1-25
13-Habakkuk, 3:3
14-John 16:1-15
15-John 14:16-17

KESIMPULAN
Semua fitnah tuduhan anda terhadap Islam telah dijawab secara ilmiah dan saya berikan tempoh sehingga Hari Kiamat untuk membuktikan SATU sahaja kesalahan Islam secara mutlak. Saya bersiap murtad atau bertaruh leher saya dipenggal jika Islam ada SATU kesalahan walau seinci TANPA bantahan ilmiah mutlak dari kami.

Tidak perlu membohong dengan menyamar menjadi murtadin,taktik sebegini hanyalah taktik Anti-Islam yang penuh kebencian terhadap Islam. Seperti saya katakan sebelum ini,
“Penipu tetap tidak akan pernah berkata secara jujur dan orang yang benar-benar jujur tidak akan halalkan cara dengan penipuan. Orang yang benar-benar asal dari Islam tidak akan tinggalkan Islam hanya kerana alasan ‘Yashuq Insaniyyah’ semata-mata kononnya menerima Jesus sebagai tuhan dan juruselamat. Jika hanya kerana bertujuan untuk menerima Jesus dalam hidup anda,maka anda bodoh sebab dalam Islam Jesus lebih dimuliakan berbanding dalam Kristian dan orang Islam yang murtad tidak akan murtad disebabkan kesalahan Quran jika benar hanya sekadar ingin menerima Jesus dalam hidup secara peribadi.”

KEMBALILAH KE PANGKAL JALAN IAITU ISLAM……..SAKSIKAN KEBENARAN ISLAM….

pesan Jesus kepada anda,
“Jikalau kamu tetap dalam sabdaku,kamu benar-benar adalah muridku.dan kamu akan mengetahui kebenaran, dan kebenaran itu akan memerdekakan kamu.”
[John 8:31-32]
– memerdekakan anda dari kekufuran…

pesan Rasullullah Muhammad SAW kepada anda :
“Terimalah kebenaran itu walau ianya pahit..”
[Hadith Sahih Bukhari dan Tirmizi]

Firman Allah Azza’Wa’Jalla :
“Telah datang kebenaran dan lenyaplah kebatilan.Sesungguhnya kebatilan itu sememangnya pasti lenyap.”
[Al-Isra’ 17: 81]

“Tiada tuhan selain Allah,Muhammad dan Eesa Al-Masih adalah Utusan Allah serta Jibrail Sayyid Malak Al-Qhuwaan adalah Ruhul Quddus…”